sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Ihana induktio


Keittiö- ja ruoanlaittointoilijat tietävät, että induktioliedet ovat jo jonkin aikaa olleet suosittuja ja yleistyvät koko ajan monestakin syystä. Sähköä säästävässä, nopeasti tehonsäätöön reagoivassa ja turvallisuudeltaan ylivoimaisessa liesityypissä ei juuri negatiivisia puolia ole. Mäykynen ei ole ajatellut muuttua ruokablogiksi, mutta todettakoon, että herran uudessa keittiössä on induktioliesi. Äkkiseltään voisi kuvitella, ettei raakaa lihaa ja Mäymöriä ruokavaliossaan suosiva kissa juuri kuumennusvälineitä tarvitse. Herra on kuitenkin testannut liettä useasti, sillä se sijaitsee keittiön ikkunan läheisyydessä ja luonnollisin reitti ikkunalle kulkee liesitason yli. Mäykysellä ei ole valittamista: sileä taso, jossa jalat eivät pala. Säätönappulat ovat liesitasossa olevia hipaisunappuloita, katkaisintyyppi joka siis yleensä lemmikkitalouksissa aiheuttaa riskitilateita. Induktion erinomaisuus on siinä, että levy kuumenee vasta kun tasolla on metallia. Mainostajat ovat kyllä keksineet, että laite on erinomainen lapsiperheissä ja dementikoiden käytössä, mutta selvästi harvempi on huomannut, että lemmikin omistajat ovat todennäköisesti vähintäänkin yhtä huolestuneita lieden aiheuttamasta turvallisuusriskistä. Pienet lapset eivät yleensä kävele liesitasolla eivätkä ole tuntikausia yksin kotona. Varsinkin kissat sen sijaan pomppivat missä lystäävät ja siinä sivussa saattaa tapahtua vahinko jos toinenkin.

Kokkailusession jälkeenkin tassujen palovammariski on melko pieni, sillä levy jäähtyy nopeasti kattilan poiston jälkeen. Jatkossa henkilökunta voi siis ehkä jopa luopua kylmävesikattilan laittamisesta kuuman levyn tassusuojaksi. Niin kauan kun Mäykysellä ei ole massiivisia metalliproteeseja, ei kummempaa riskiä pitäisi olla, vaikka keittiöstä välillä kuuluisikin lieden päällemenopiippauksia. Kun metallia ei ole eikä magneettikenttää synny, laite sammuttaa itsensä hetken kuluttua eikä mikään kuumene.

Herra Mäykynen näyttäisi myös hallitsevan turvallisen keittiökoneiden käytön. Tänään Mäykynen lieden yli kulkiessaan hipaisi sen ensin etutassullaan päälle ja heti seuraavalla askeleella takatassullaan pois päältä. Mäykysen mielestä turhia riskejä ei kannata ottaa.

11 kommenttia:

Mirja kirjoitti...

Muistaakseni induktiolieteenkin jää sellainen mukava kädenlämpö kokkailun jälkeen. Veljeni perheen edellinen kissa tykkäsi nimittäin mennä liedelle nukkumaan sen jälkeen, kun joku oli jotain paistellut. Veljen vaimo ei tosin erityisemmin tykännyt, tuollaiseen keraamiseen tasoon kun tarttuu aika helposti jotain mystisiä tassunjälkiä...

Hra Mäykynen kirjoitti...

Jäähän se toki mukavan lämpimäksi kokkailun jälkeen ja jos kovaa on paistanut, niin on se hetken ajan suorastaan kuumakin pannun poiston jälkeen, mutta viilenee turvalliselle tasolle onneksi nopeasti.

Huomattu on, että tassunjälkiä jää, mutta ne on oikeastaan aika söpöjä ainakin vielä, saa nähdä koska hermo menee ;) Pihatalkoopäivän jälkeen koko liesitaso oli aivan tassunjälkien peitossa. Huomasi, että jonkun oli pitänyt käydä ahkerasti ikkunasta kurkkimassa, mitä pihalla tapahtuu :)

Rosie kirjoitti...

Vau, enpä ole tullut aikaisemmin ajatelleeksi, että induktioliesi on muuten tosi turvallinen kissaperheessä. Pitääpä muistaa se sitten, kun oma kämppä (ja mahdollisesti keittiöremppa) on ajankohtainen.
Kiitos Mäykyselle tästä raportista. :)

Jenni kirjoitti...

Tuollainen liesi olisi kyllä hyvä! Sitten kun meillä on joskus sadan vuoden päästä keittiöremontti... Meillä on nyt tavallinen keraamitaso ja ihan hyvin senkin kanssa pärjätään. Cisun on nähty kerran loikkaavan liedeltä sellaisella vauhdilla ja niin älähtäen, että tassuun sattui, mutta kissan nopeilla reflekseillä mitään vakavaa ei onneksi tapahtunut. Aika hyvin kissat tuntuvat pysyvän tasolta poissa ruoanlaiton aikana ja silloin, kun taso on vielä kuuma (ihme kyllä).

Liesitassunjäljet ovat todellakin söpöjä, ainakin verrattuna nokisiin tassunjälkiin, joita meillä on nähty ennen takan tukkimista. :)

Lendi kirjoitti...

Sillon kun itse vielä työkseni toisten huusholleja paikkailin, niin nuo induktiot alkoivat vasta tulemaan ja kiinnostamaan ihmisiä. Varmasti on joku fiksu kissaihminen ollut suunnittelemassa liettä, kun oma karvakerä on polttanut tassunsa keraamisella liedellä ;)

Menina kirjoitti...

Hyvä keksintö todellakin! Meillä tilanne on vielä siinä mielessä turvallinen, että talossa asustaa erittäin epäkissamaisia kissoja jotka eivät hypi keittiön tasolla/liedellä - en tiedä mitä olen tehnyt väärin, eihän tuo voi olla normaalia!?! :D
On se hyvä että Mäykynen taas testaa ja raportoi, saa moni karvattiperhe hyviä vinkkejä :)

pulla kirjoitti...

kylmävesikattilat keittolevyllä kokkauksen jälkeen ovat tuttuja myös pullalassa. tuo "uusi" liesityyppi vaikuttaa ylivedolta. nythän säätönappuloiden päällä on kovamuovinen suojus joka estää nappuloiden vahinkokääntelyt (kovamuovisuojus vaikutti suorastaan ruhtinaalliselta keksinnöltä joskus 5-6 vuotta sitten..)

Karvantuotantoyksikkö kirjoitti...

Mäykynen on moderni kattimuskolliainen! Ennen vanhaan sitä vain uuninpankolla makkailtiin. Tosin Mösjöö Mäykysen sukujuuret eivät oletettavasti ole ihan Savossa.

Meillä on kylmävesikattilasysteemi & suojus vääntimille. Suojus tuli ostettua heti, kun näin miten tassulla saa levyn päälle.

P.s. Onkohan Pullalassa Liedex-liesisuoja :-)
Meillä on, ja hyvin on tehtävänsä täyttänyt. Mutta tuotekehittelyssä olisi vielä tekemistä. Taisin antaa palautettakin sinne taannoin. Kun uuni on päällä, muovi hieman käyristyy...

pulla kirjoitti...

Kyllä suojus on hyvinkin tuo Liedex-merkkinen! Etuluukun "lapsilukon" kera hyvinkin toimiva yhdistelmä karvanaamojen varalle!!!

Maiju kirjoitti...

Meillekin hommattiin induktio -liesi kun kissa poltti tassunsa toistamiseen normaalilla liedellä...meillä käytössä on vielä se lapsilukko joten liettä ei saa edes päälle ilman että hipaisee kahta "nappulaa" samaan aikaan.

Mahtava keksintö kyllä :)

Hra Mäykynen kirjoitti...

Karvantuotantoyksikkö: Vaikka Mäykysen sukujuuret taitavat olla enimmäkseen eri mantereella kuin Savo, kelpaa lämpöiset nukkumapaikat silti hyvin kunhan ei ihan liiallisuuksiin mennä. Lämmitetty sauna on kyllä jo herran makuun liian kuuma.

Maiju: Meidänkin induktiossa varmaan on lapsilukko, koska siinä on näppäin jossa on lukon kuva... Mutta käyttöohjeitahan on turha lukea ;) Pitäisi varmaan joskus kokeilla lukkoakin, niin olisi sitten jo superturvallista.