tiistai 23. maaliskuuta 2010

Elli också på finska


Eilen postilaatikkoon kolahti virallinen todiste Ellin kaksoiskansalaisuudesta. Nyt Ellin tiedot löytyvät niin Sveriges Kattklubbars Riksförbundin kuin Suomen Kissaliiton tietokannoista. Melkein pari kuukautta vierähtikin ilman minkäänlaista rekisterikirjaa. SVERAKin paperit pistettiin postiin pian Ellin saapumisen jälkeen. Ensin stressattiin, että posti ei katoa matkalla rotukissayhdistyksen sihteerille, joka sitten edelleen postitti hakemusnivaskan Kissaliittoon. Mukaan tarvittiin alkuperäinen rekisterikirja, alkuperäinen transfer-paperi SVERAKilta ja alkuperäinen rekisterikirjojen maksukuitti sekä tuontikissan rekisteröintihakemus. Kuoressa oli niin monta alkuperäistä asiaa, että henkilökunta epäili, että lähetyksen katoamispotentiaali olisi murphyn lain mukaan suuri. Eihän nipulla rahallista arvoa ollut nimeksikään, mutta harmaita hiuksia olisi tullut monta lisää, jos Ellin identiteetti olisi pudonnut postimatkalla katuojaan oikean postilaatikon sijaan.

Kaikki lippulappuset saapuivat kuitenkin onnellisesti perille, sillä jo reilu viikko postituksen jälkeen Elli sai sähköpostitse tietää suomalaisen rekisterinumeronsa. Kissaliiton rekisteriprintteri on kuitenkin aika hidas tai ylikuormitettu, sillä tästä kesti vielä reipas kuukausi ennen kuin paperit olivat perillä. Välissä ehdittiin jo jännittää, pääseekö paperiton Elli edes Turokin näyttelyyn. Sitten tosin viisaammat valistivat ja kertoivat, että sähköpostitse ilmoitettu rekisterinumeroilmoitus riittää, kun vain ennakkoon ilmoittaa näyttelyn järjestävälle yhdistykselle rekisteröinnin olevan vielä vaiheessa. Loppujen lopuksi paperit tulivat kuitenkin ihan monta päivää ennen näytelmää, sillä lauantainahan noita vasta tarvitaan.

Ihme kyllä, samassa kuoressa palautettiin Ellin ruotsalaiset paperit. Henkilökunta oli kuvitellut, että Kissaliitto pitäisi ne itsellään. Ilmeisesti väärinkäytöksen mahdollisuutta ei kuitenkaan pidetä merkittävänä, vaikka jollain kissalla sitten olisikin henkilöllisyys useammilla erilaisilla kansilla. Nyt Elli voi siis tarvittaessa esiintyä myös ruotsalaisena kissana. Mäykynäkin taitaa sujua molemmilla kielillä, sillä Mäykysellä ja Ellillä ei näytä olleen erityisempiä ymmärrysvaikeuksia. Mäykysen kiroiluille ja manailuille Elli ei kyllä näytä juurikaan korviaan lotkauttavan, mutta henkilökunta epäilee syyksi ennemminkin valikoivaa kuuloa, kun kielellisiä vaikeuksia.

9 kommenttia:

sea kirjoitti...

Mä tässä just yksi päivä pohdin miten kissoille Suomessa sanotaan kiskis, mutta esim. Jenkeissä puspus. Miten kissat silti ymmärtää tämän? Onko se jotenkin kissan veressä kun ei se minusta opetettukkaan ole? Ellei sitten emo opeta. Väärällä kielellä kutsuminen ei ainakaan meille mene läpi. :D

Anonyymi kirjoitti...

Nyt kun Ellillä on kaksoiskansalaisuus ja "voi siis tarvittaessa esiintyä myös ruotsalaisena kissana.", niin voiko Elli siis ainakin teoriassa tarvittaessa hommata kansainväliset näyttelysaavutukset kuitenkin Suomesta? :D

- Eepu

Anonyymi kirjoitti...

Eikä ko eihän tossa nyt ole mitään järkeä, mitä kysyin. Saavutukset varmaan menee sitten ihan omaan ruotsalaiseen rekisteriin, jos Ellin ilmoittaa ruotsalaisena kissana Suomeen näyttelyyn.

Puuh, liian aikaista mulle lähteä miettimään mitään tällasta, ei siitä näköjään mitään tule. Eli unohdetaan tämä :D

- Eepu

anana kirjoitti...

Jäin niin koukkuun kissakuviisi että voit hakea tunnustuksen blogistani ;)

Lendi kirjoitti...

Ellin pitää muistaa vierailla joskus näissä Länsi- Suomen kaupungeissa, niin kuulee aivan uudenlaista ruotsia! Kielitaito ei kun kehittyy ;) Niin ja muista jättää FST 5 päälle kun lähdet töihin.

sitruuna kirjoitti...

Hmmm, Maunollakin on sitten kai melkein kaksoiskansalaisuus, kun sirutuksen jälkeen sen paperit lähetettiin eläinlääkäriltä vahingossa Kennelliittoon?

Hra Mäykynen kirjoitti...

sea: Meillä ei taida toimia edes kiskis, kun ei ole sellaista käytetty. Ehkä, jos äänenpaino olisi sopiva, niin kissittely saattaisi saada jotain vastakaikua. Tai jos siihen yhdistäisi vaikka ruokapussin rapistelun ;)

Eepu: Joo, luultavasti tuossa on kyllä joku säännöskohta, joka estää tuollaisen ;) Jos Ellille titteleitä haluaa metsästää, niin ei taida kuitenkaan onnistua hämäys kahdella eri rekisterikirjalla.

anana: Kiitos tunnustuksesta!

Lendi: Niin, pitäisi varmaan antaa Ellin välillä kuunnella ruotsia, niin ei taito pääsisi ruostumaan. Ja voisi tietysti olla henkilökunnallekin hyvää treeniä...

sitruuna: Maunolla on varmaan kaksoislajisuus. Jos Mauno viihtyisi koiranäyttelyissä paremmin kuin kissapuolella?

Mira kirjoitti...

Hyvä että kaikki paperit on nyt ihan ok..

Ja "gammel mami" tulee puhumaan Ellin kanssa ruotsia lauantaina :) Saa nähdä jos pikku sintti enää ymmärtää äidinkieltään, hahaa..

milla kirjoitti...

Aivan ihana blogi! Täällä vierailen varmasti toistekkin :)