lauantai 21. helmikuuta 2009

Minifileitä kulinaristikissoille


Jokin aika sitten henkilökunta tuijotti työmatkalla bussissa kissanruokamainosta. Väsähtänyt kaksijalkainen jaksoi jopa tavata mainoksen tekstin, koska parempaakaan tekemistä ei ollut. Ikkunaan liimattu tarralappunen neuvoi lähettämään yhteystiedot Purinalle ja 5000 ensimmäistä onnellista saisi tavallisen tekstiviestin hinnalla näytepussin uutta Gourmet Perle Les Marinades -kissanruokaa. Bussi oli vanha ja ränsistynyt, joten henkilökunta vielä tarkisti, ettei mainoksessa sattumalta puhuttu esimerkiksi vuodesta 1999, mutta ei, ainoastaan helmikuun loppu oli takarajana.

Parin viikon odottelun jälkeen Purinalta tulikin postia. Uutuus-kanaruoka tuntui maistuvan kohtuullisesti: upposi mutta ei herättynyt Mäykysessä mitään suuria intohimoja. Les Marinades -tuotteet ovat kulinaristien mieleen: mureita lihaisia tai kalaisia minifileitä mehevässä kastikkeessa. Minifileitä totta tosiaan, melkein voisi jo puhua filejauhelihasta. Mutta ehkä suomalaisten filevillitys on niin suurta, että nimi parantaa jo kissanruoankin myyntiä — väliäkö sillä, että jotkut ns. huonommat osat voisivat jopa olla ravitsemusopillisesti kissalle paljon parempia. Tosin tuoteseloste saa kyllä epäilemään, mikä on fileen todellinen osuus tuotteessa:

VALMISTUKSEEN KÄYTETTY: Lihaa ja eläinperäisiä tuotteita (josta vähintään 4 % kanaa), kasvisproteiinitiivisteitä, kalaa ja kalatuotteita, kivennäis- ja hivenaineita, sokereita (0,11 % kastikkeessa), aromaattisia yrttejä (salviaa 0,002 % kastikkeessa).

Jos siis kanaruoassa taataan kanaa olevan jopa vähintään 4 %, niin tuskin ruokaan kovin monta filettäkään on eksynyt. Tuoteselosteen mukaan kanaruoka sisältää myös kalaa, joten samaa mössöä voidaan varmaan laittaa sekä lohi- että kanapusseihin ja — simsalabim — markkinoilla on kaksi eri ruokamakua! Voihan tietysti olla, että lohimaussa salvia on korvattu vaikka 0,002 %:lla tilliä. 

Sokeria on niin minimaalisesti, että sitä ei isoksi miinukseksi voi laskea, mutta kasvisproteiinit ihmetyttävät. Henkilökunta on vähän sitä mieltä, että Les Miserables saa kyllä rauhassa jäädä kaupan hyllyyn ja tuskin Mäykynenkään ajatusta vastustaa. Totuuden nimissä on myönnettävä, että ei kilpailijoilla juurikaan tarkempia tuoteseloisteita ole. Kissanruoissa on enemmän kuin tavallista, että ruoan nimikkolihaa on valmistuksessa luvattu käyttää jopa huimat pari prosenttia ja loput voi olla ihan mitä kulloinkin on tarjolla sattunut olemaan. Ennen kukaan ei kuitenkaan ole tainnut keksiä kutsua tätä teurasjätteen suloista sekamelskaa fileeksi.

9 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Itse tehty murkina on parasta. Kokeilkaa ihmeessä! Hiukan perehtymistä asiaan, ja kissa rakastaa. *kauheen hajuista tuppaa olemaan*

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kyllähän herra Mäykynen syö myös kaikenlaista tuorelihaa ja barf-osastoltakin kelpaavat esim. kanakaulat (näistä löytyy jotain juttuja aiemmista Mitä tänään syötäisiin -teksteistä). Itsetehdyt ihmisruoan jämät tuntuvat myös maistuvan hyvin, jos lautaset jättää vahtimatta ;) Erillistä kissakokkausta ei meillä harrasteta: joko tuorelihaa tai sitten kaupan kissaeinestä.

sitruuna kirjoitti...

Täälläkin henkilökunta on tuijottanut kyseistä mainosta työmatkoillaan. Koska puhelin kuitenkin on työnantajan omaisuutta, ei kehdannut tilata kissanruokaa työnantajan laskuun. Sen sijaan Alepasta sai kyseisen pussukan 0,85 eurolla, joka ei taida paljoa tekstiviestin hinnasta erota (tai mistäs sen tietäisi millainen littymäsopimus työnantajalla on). Maunolle kyllä maistui, mutta samaa sisältölistaa tuijotettiin täälläkin. Ilmeisen tarkoituksella se oli painettu mahdollisimman pienellä tummahkolle kiiltävälle taustalle, jotta olisi mahdollisimman hankalalukuinen.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Äläs nyt, tekstiviesti maksaa vajaa 10 senttiä, joten säästöhän oli huima: melkein 80 senttiä + kotiinkanto 85 gramman säkille! Tuoteselosteen lukeminen kävi tosiaan näöntarkastuksesta ja hetken sai tihrustaa, että salviaprosenttiin saatiin oikea nollamäärä.

Mamma N kirjoitti...

Mutta hyvinpä näyttää kampanja toimivan! Tämäkin Mamma näki mainoksen bussissa ja oitis tilasi tuotteen. Tuote on tuttu ja ainakin kastike kelpaa... kuten yleensäkin. Lähetystä odotellaan edelleen.

Anonyymi kirjoitti...

Ostin kaupasta pari pussukkaa kokeeksi, näin mainoksen myös metrossa. Ei mene kaupaksi meidän kisuille, jatkossakin tilaamme sapuskat siis Zooplussalta.

sea kirjoitti...

Anni on ihan heikkona tuohon sapuskaan. Ensimmäinen ruoka joka on hotkastu kerralla. Järkytyin kun ensimmäisen kerran annoin. Luulin puoli tuntia myöhemmin tyhjää kuppia tuijottaessa unohtaneeni ruokkia koko katin! Yleensä tuo pöhkö kun hautoo märkäruokaa pitkälti seuraavaan päivään (kun illalla saa).

Jenni kirjoitti...

Hmmm, meidän kissalle taas tilattiin tuota mainosruokaa jonkun ratikka-ajelun ansiosta jo pari-kolme viikkoa sitten, mutta eipä ole ruokaa kuulunut... Ehkei se niin suuri takaisku sitten olekaan?

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kovasti erilaisia mielipiteitä kissoilla näyttää olevan minifileiden herkullisuudesta, vaikka niinpä kai kaikesta muustakin ruoasta. Saittehan te vielä ilman näytepussukkaa olevat tilaajat kuitenkin vahvistusviestin Purinalta? Meille tuli kännykkään heti paluuviesti, jossa kerrottiin ruoan tulevan noin kahden viikon kuluessa.