maanantai 18. toukokuuta 2009

Ojanpohjan pikaruokaa

Herra Mäykynen on löytänyt aivan loistavan ulkoilupaikan. Pihan perällä, keskuspuiston laidalla on edellisvuotisen ruskettuneen heinän peittämä kuivunut ojapahanen. Kiireinen ohikulkija näkee sen pohjalla lähinnä muovipussin, tupakka-askin ja koirankakan jämät, mutta läheisempi tarkastelu paljastaa paljon enemmän. Kärsivällinen tarkkailija huomaa, että heinikko kuhisee elämää ja jopa ääntelee mielenkiintoisesti. Salamannopeasti kiitäviä palleroita on aluksi vaikea tunnistaa, mutta vipeltäjien pitkänomainen nenäseutu ja takapään häntä paljastavat lopulta, että kyseessä on päästäisten moottoritie.


Mäykynen löysi tämän suunnattoman kiinnostavan luontokohteen sunnuntain päiväkävelyllään. Siihen matka sitten katkesikin, sillä pikkuiset vipeltäjät kiinnostivat herraa suunnattomasti. Otusten itsesuojeluvaisto vaikutti hieman puutteelliselta ja edes ihmisten rymistely ja kissan syöksähdykset eivät saaneet päästäisiä katoamaan kuin hetkeksi. Toistaiseksi ainoastaan pörriäisten metsästyksessä kunnostautunut Mäykynen tuntui nopeasti omaksuvan tehokkaan vaanimistavan eikä kestänyt kauaakaan, kun yksi päästäisparka oli jo herran tassuissa. Päästäisen onneksi ja Mäykysen pettymykseksi henkilökunta kuitenkin puuttui peliin ja vipeltäjä päästettiin jatkamaan matkaansa yhtenä kappaleena. Kamikaze-päästäinen malttoi tapauksen jälkeen piileskellä kivenkolossa ainakin melkein minuutin ja sitten pikaexpress-vuoro lähti taas kohti Mäykystä. Tässä vaiheessa henkilökunta sai saalistamisesta tarpeekseen ja herra siirrettiin ulkoilemaan syvemmälle metsään.

Mäykynen ei ehkä ole tiedostanut, että päästäiset ovat rauhoitettuja ja että niiden henki on määritelty 17-50 euron arvoiseksi lajista riippuen. Minkäs sille voi, jos vapaana kulkeva tai häkissä ulkoileva kissa tällaisen paistin pyydystää, mutta flexin päässä seisova henkilökunta ei oikein voi sulkea silmiään herran puuhastelulta. Mikäli Mäykynen haluaa metsästää, pitää herran etsiä hiukan halvempaa lounasta. Varsinkin kun päästäiset taitavat olla aikalailla kelvottomia ruoaksi, olisi jatkossa parasta keskittyä vain lainsuojattomiin hiiri- ja myyrälajeihin.


Mäykynen esittää mielipiteensä päästäisten suojelusta.

9 kommenttia:

Jenni kirjoitti...

Voi mikä pettynyt ilme tuossa alemmassa kuvassa! Ei siitä yhdestä saaliista olisi pitänyt heti kertoa blogissa, niin kukaan ei olisi saanut tietää... Mutta sellaista flexikissojen elämä on, ankeaa. Kaikki kiva on kielletty. Meillä on löydetty pörriäisten lisäksi ojanpenkan sisiliskot. Ne ovat toistaiseksi päässeet hurjaa saalistajaa karkuun, edes hännänpäätä ei ole pitänyt menettää. Sisiliskosta ei taitaisi mennä edes sakkomaksua, jos sellaisen pyydystäisi?

sitruuna kirjoitti...

No on siinä kans, drive-in josta ei saa syödä! Tai ainakin kallis sellainen.

Entä citypuput, niitähän suorastaan metsästetään? Jos kaupungille ilmoittautuisi talkoisiin niin saisikohan jopa palkkaa pupukannan harventamisesta?

Mauno osallistuisi mielellään pulukannan harventamiseen.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Jenni: Kyllä C:n saaliit valitettavasti ovat myös kalliimmanpuoleisia. Suomen matelijat taitavat olla aikalailla poikkeuksetta suojeltuja ja sisiliskon listahinta on 17 euroa.

sitruuna: Jotenkin tuntuu, että citypupu voisi olla liian suuri haaste Mäykyselle. Henkilökunta tuskin ainakaan pysyisi sen perässä, joten taitaisi jäädä haaveeksi. Mutta kyllähän taannoin jossain lehdesä oli juttua kissasta, joka oli jo metsästänyt kymmenittäin pupuja.

Anonyymi kirjoitti...

Siis aivan ihania kuvia kissastasi ;) Asumme maalla oman kissamme kanssa ja meillä kissa on juoksulangassa pihalla. Muutaman päästäisen ja hiiren on hän pyydystänyt (ei kerrota kenellekään!). Meidän neitihän ei heitä syö vaan etsii leikkitovereita..voimien säännöstely ei vain oikein tahdo onnistua ja leikkitoverit ovat pian joko raajarikkoja.
Elisa ja Sohvi-neiti

Jenni kirjoitti...

Onko sisiliskokin hinnoiteltu? Kiitos tiedosta! Onneksi "opettelen vasta pelokkaasta sisäkissasta hurjaksi pedoksi" -metsästäjä ei ole saanut niitä kiinni, vaikka yritys on kova. Ainoa, jonka saa kiinni, on erilaiset pistävät pörrit, mutta niistä taas nousee kauhea metakka, jos ihminen huomaa. ;)

Citypupuista en tiedä, mutta naapurinkissalla oli tapana vaania rusakoita. Rusakot eivät kiinnittäneet mitään huomiota, vaikka toinen kuinka puhisi, tärisi ja heilutti pyllyä ihan niiden vieressä. Melkein kävi kissaa sääliksi, kun puput eivät ota toista ollenkaan todesta.

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Päästäiset ovat pahanhajuisia. Jännä juttu, että kissa saattaa tappaa päästäisen, mutta ei syö sitä. Näin kerran, kun vanha kissani makasi pihalla ja päästäinen juoksi kissan ohi. Santtu ei edes vaivautunut nousemaan ylös, vaikka se muuten vietti aikaansa pellolla metsästellen.

Kollo on kade Mäykyselle, kun Kollo on täällä asuessaan nähnyt yhden ainoan jyrsijän ja sekin jyrsijä oli jo valmiiksi hengetön. :(

Menina kirjoitti...

Täällä ollaan myös kateellisia, ainoa mitä kaverukset pääsee "jahtaamaan" on lähipuiston frisbeegolf kiekot...
Tampereen citypaistit on niin valveutunutta sakkia, etteivät liiaksi itseään tuo tykö. Paitsi ne kurret.

Mutta tosiaan, teillähän niitä pupujusseja riittää. Kyllä Mäykynen pääsisi ilman muuta kaupungin palkkalistoille noilla meriiteillä, henkilökunta ehkä joutuisi lisäkoulutukseen ;)

Upeita kuvia upeasta herrasta!

Musta ja Harmaa kirjoitti...

Paistit - suojeltuja? Törkeetä!! Paitsi jos ne kerta on pahanhajuisia. Eiku mut silti törkeetä!

Mäykynen, sul on hyvä kuvaaja siel kotona! Kertakaikkiaan mahtavia esityksiä!

Lendi kirjoitti...

Voi vain kuvitella mitä kaikkea ihanaa siellä risukoissa piilee :D

Meillä yritettiin tänään pyydystää ampiaista parvekeella :/
Siinä tuli äipälle kiire kun Mici sitä vaani verkon toiselta puolelta ja jahtaus alkoi olla jo aivan päätöntä.
Mörri raukka joutui Micin "suurista" saalistajan säntäilyistä kärsimään ja yhtälailla kiireen vilkkaa kumpikin poitsu sisälle. Tiedä miten vihainen pörriäinen sieltä olisi pylly edeltä iskenyt nokkaan...