torstai 15. tammikuuta 2009

Kamerakamat


Blogin kommenteissa on muutaman kerran kysytty millä välineillä herra Mäykystä kuvataan, joten tässä on henkilökunnan kalustoluettelo ja muutama sana siitä mihin mitäkin tarvitaan. Kuten listan pituudesta on havaittavissa, harrastuksilla on tapana kerryttää harrastusvälineistöä.

Ohjelmistot:
 • Adobe Creative Suite 3 Design Premium. Sisältää erityisesti Photoshopin. Lopullisten kuvien luonteesta puolet syntyy Photoshopissa ja puolet näiden kaikkien muiden tarvikkeiden avustuksella.
 • iPhoto kuvakirjaston hallintaan. Ei ole vielä tullut siirryttyä Adobe Bridgeen, vaikka ehkä kannattaisi.
Valot:
 • Canon Speedlite 580EX. Lähes aina kiinni kamerassa, paitsi näyttelyissä. Sisällä kuvatessa käytetään lähinnä ohjaamaan muita valoja Canonin langattomassa salamajärjestelmässä.
 • Canon Speedlite 430EX. Usein käytössä orjasalamana 580EX:n ohjauksessa.
 • Canon Speedlite 420EX. Kuten yllä, mutta ei tue manuaalista tehonsäätöä. Automaattisäätöön liittyvä esisalaman välähdys on myös automaattinen keino saada kissan silmät kiinni kuvanottohetkellä. Pitäisi siksi päivittää 430EX:ksi.
 • Nissin Di622 x 2. Näitä sai hulluilta päiviltä edullisesti. Hintaansa nähden erinomainen tyhmä orjasalama. Ainoa miinus on, että sisäänrakennettu orjakenno vaatii esisalaman välähdyksen, minkä vuoksi näitä ei voi käyttää manuaalisen salaman kanssa.
 • Valkoinen läpiammuttava sateenvarjo, 83 cm. Erittäin paljon käytössä. Parantaa valon laatua katon kautta heijastettuun salamaan verrattuna suunnilleen saman verran kuin katon kautta heijastaminen parantaa suoraan salamaan verrattuna. Voisi ostaa toisenkin.
 • Hopeinen heijastava sateenvarjo, 83 cm. Kissaa kuvatessa tämä jää aina aika kauas, ja heijastuksissa näkyy salama ja ständi, minkä vuoksi henkilökunta pitää läpiammuttavasta enemmän. Tosin tämän kanssa harjoittelu on vielä kesken.
 • Elinchrom valoständi 85-235 cm x 2. Nämä ovat oikeasti jotain Manfrottoja. Tarvitaan, koska salamat ja sateenvarjot eivät kellu ilmassa itsestään.
 • Manfrotto 026 liitospala x 2. Tarvitaan, koska sateenvarjot ja salamalaitteet eivät pysy ständissä kiinni itsestään. Näillä kannattelisi aika paljon painavampaakin kalustoa.
 • Itse askarreltuja pieniä softboxeja. Niitä on pinottu kuvassa sateenvarjon eteen. Makrokuvaamisessa erittäin käyttökelpoisia, kissan kokoluokassa vähän pieniä.
 • Canon Off-Camera Shoe Cord 2, eli salaman keskiökytkentäjohto. Tämä oli varsin hyvä laite yhden salaman ja itse tehdyn softboxin kanssa makroillessa, mutta kaikenlaiseen muuhun käyttöön auttamattomasti liian lyhyt. Jäänyt vähän tarpeettomaksi 580EX:n hankkimisen jälkeen.
 • Honl Photo Speed Strap x 3. Salaman ympärillä oleva tarranauha. Helppo ja siisti ratkaisu värikalvojen kiinnittämiseksi salamaan. Monet askartelevat myös itse.
 • Honl Photo Rosco Gel Kit. Sarja Roscon värikalvoja leikattuna pineniksi paloksi. (Kuvassa vihreät ja oranssit kalvot vastavalosuojan sisällä.) Materiaalin listahintoihin nähden kalliita, mutta en tiedä mistä muualtakaan näitä kalvoja saisi hankittua näin pienissä erissä. Näitä tarvitaan, kun käyttää salamaa yhdessä muiden keinovalojen kanssa.
Objektiivit:
 • Canon EF-S 17-55 mm f/2.8 IS. Eniten käytössä. Erittäin pidetty henkilökunnan keskuudessa.
 • Canon EF 70-200 mm f/4 IS. Toiseksi eniten ja varsinkin ulkona käytössä. Myös lähellä sydäntä.
 • Canon EF 50 mm f/1.8. Edullinen ja valovoimainen. Kissanäyttelyissä erittäin runsaassa käytössä, ei muuten. Muualla käytetään salamaa, jos on liian pimeää.
 • Canon EF 100 mm f/2.8 macro. Tätäkin on saatettu käyttää Mäykysen kuvaamiseen, mutta pääasiallinen kuvauskohde ovat huomattavasti herraa pienemmät vipeltäjät.
Kamerat ja sekalaiset:
 • Canon EOS 40D. Kamera. Sellainenkin tarvitaan, mutta mallilla ei ole juuri väliä ainakaan blogikuvia ajatellen.
 • Canon EOS 30D. Tarpeellinen jos pitää ottaa kuva siitä toisesta kamerasta.
 • Canon Digital IXUS 90 IS. Mahtuu taskuun.
 • Canon RS-80N3 kaukolaukaisin. Helpottaa kovasti, kun kuvaa kissaa yksin siten, että kamera on jalustalla ja itse on linssin edessä asettelemassa kissaa kohdalleen. Tähän pitäisi hankkia jatkojohto.


Lopuksi vielä pyöröpolarisaatiosuodatin, pöytäjalusta, vanha muistikortti, Giottos rocket air blower, pari vastavalosuojaa ja kissa.

13 kommenttia:

Villikissa kirjoitti...

Ilmankos teillä on niin hienoja kuvia, kun on noin paljon kaikkea kamaa sitä varten hommattu.Mulle nuo on täyttä hepreaa=D

Anonyymi kirjoitti...

Herranpieksut.

sitruuna kirjoitti...

Okei. Oooookei.

Sirpale kirjoitti...

Vaikuttava tekniikkakokoelma eikä ihme kun on niin hienoja kuvia. Mutta on teillä hieno mallikin!

Mirja kirjoitti...

Olen kyllä vähän kateellinen. Mulla on vaan toi tuhannen vanha g5 powershot, ja sitäkään en osaa käyttää tarvittavissa määrin (säätöjä kyllä löytyisi vaikka muille jakaa). Eipä tosin taitaisi meidän neidistä tulla yhtä hienoja kuvia, vaikka olisi tuplamäärä kuvaustavaraa tuohon verrattuna. :)

Anonyymi kirjoitti...

Hieno kalusto. Tipahdin kohdassa "Tarpeellinen jos pitää ottaa kuva siitä toisesta kamerasta".

Anonyymi kirjoitti...

Ootko huomannut onko noilla salamoilla 580 vs. 430 hirmuisesti eroa, muuta kuin tietysti hinta ja jotain teknistä sälää? Olen suunnitellut salaman ostoa mutta en ole vielä päättänyt kumman ostaisin.. Muuten ihan kivasti sulle on tuota kamerasälää kertynyt, itsellä on vielä suht alkutekijöissä toi sälän määrä mutta onneksi ei sitä ole kiire hankkia. :)

Hra Mäykynen kirjoitti...

Meillä oli pitkään 420 ainoana salamana, eikä siinäkään ollut paljon eroa 580:een. 580:n idea on, että sillä voi ohjata muita salamoita, joten sen joutuu ostamaan jos haluaa käyttää useampaa salamaa E-TTL:nä. Muut erot ovat aika pieniä. 580:ssa pää kääntyy 180° myös oikealle, mistä on joskus hyötyä. 430 vie vähemmän tilaa.

Hanninski kirjoitti...

No ohhoh :-o Teillä on kalustoa vaikka kokonaiselle kyllälle. Taidat olla ihan ammattilainen(?) NÄistä ei voi olla kuin miltei kateellinen. Upea valikoima!

Hra Mäykynen kirjoitti...

Ei nyt sentään ammattilaisia olla, ihan harrastuspohjalta kuvaillaan. Kalustoa on vaan hiukan päässyt kertymään ;)

Ninni kirjoitti...

Kiitti tästä, kiinnostavaa luettavaa. Olen huomannut saman, että kalustoa kertyy vähän huomaamatta, kun huomaa, että "tähän tarvittais nyt tällanen". Kaikki alkoi kuitenkin vain siitä yhdestä kamerasta.

Ja mallit hurmaavat minut täysin. <3

Anonyymi kirjoitti...

Olis kiva nähdä päivitetty painos!

Hanna

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kamerakamat ovat kyllä pysyneet hyvinkin samoina eikä päivityksiä laitteistoon tai varusteisiin ole tullut. Yksi läpiammuttava sateenvarjo on hankittu lisää, samoin yksi heijastava sateenvarjo, mutta mitään merkittäviä muutoksia ei siis ole.