keskiviikko 25. elokuuta 2010

Terveeksi todettu


Tänään oli herra Mäykysen vuosikatsastuksen aika. Oikeasti se olisi ollut jo kesäkuun alussa, mutta henkilökunta hiukan venytti eläinlääkärikeikkaa, kun mahdollista rokotesairastelua ei haluttu pahimman hellekauden ajaksi. Viime kerrallahan rokotuskäynnin seurauksena sairasteltiin siihen malliin, että lopulta herra käväisi hakemassa suonensisäistä nesteytystä sunnuntaipäivystyksestä. Nyt Fel-O-Vax PCT vaihdettiin Purevax RCT -valmisteeseen ja täällä pidetään peukkuja pystyssä, että tällä kertaa rokotuskeikka ehkäisee sairastumista eikä aiheuta sitä.

Mäykynen protestoi jo kuljetuskoppaan laittoa ja automatkaa ankarasti, mutta siinähän ei ole mitään uutta ja matkakohteesta riippumatta reaktio on sama. Eläinlääkäriasemalla herra käyttäytyi asiallisesti, joskin pöydällä pysyminen tuntui olevan ylivoimaista, kun tutkimushuoneessa olisi ollut niin paljon kaikkea muutakin mielenkiintoista nähtävää. Ensin eläinlääkäri tarkisti hampaat ja totesi niiden olevan siistit ja puhtaat. Sitten keskusteltiin herran ruokavaliosta. Mäykysen raksuton ruokavalio olikin sitten huono, koska raksujen avulla hampaat pysyvät puhtaana. Mäykynen itse olisi mielellään kuunnellut eläinlääkäriä ja laittanut ruokavalionsa täysremonttiin. Valitettavasti henkilökunta kuitenkin aikoo jatkossakin tunkea lautaselle märkäruokia ja lihaa ja raksuja voi toivoa lähinnä satunnaiseksi herkkupalaksi.

Seuraavaksi käytiin vaa'alla ja todettiin, että Mäykynen on ihannepainoinen. Tämän jälkeen eläinlääkäri vilkaisi viimevuotista painomerkintää ja totesi, että joka vuosi ei kyllä sovi lihoa 200 grammaa. Mäykysen mielestä tässä mennään jo nipotuksen puolelle. Ja toisekseen tajusiko se lääkäritäti, että vuosi sitten herra oli vasta juuri täyttänyt Y-K-S-I. Ei kai jonkun hontelon teinin vielä kuulukaan olla ihan täydessä kollinmitassa.

Jossain välissä kuunneltiin sydäntäkin, mutta vaikka Mäykynen yritti parhaansa mukaan olla hurmaava, niin silti meni pieleen. Potilaskertomuksessa lukee sydän ausk. kehräykseltä. On se kumma, kun välillä rutistaan, että näyttelypöydällä ollaan liian kiukkuisia ja sitten jossain toisella pöydällä taas ei muka saisi kehrätä. Missä kaikki logiikka?

Palkinnoksi huonon ruokavalion aiheuttamista puhtaista hampaista, liiallisen painonkeräyksen tuloksena syntyneestä ihannepainosta ja sopimattomasta kehräyksestä laitettiin vielä piikki selkään. Tämä toimenpide tosin meni herralta ihan ohi. Ei sitä kaikkea voi huomata. Ehkä ensi vuonna paremmalla onnella?

13 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Kuinka sitä voikaan pettää lääkärinsä noin pahasti, hampaat kunnossa, paino kohdallaan ja vielä kehräystäkin. Kyllä jokaisen lääkärin ihanne on potilas, jossa on jotain vikaa ;) Ja löytyihän sitä, ehdottoman väärä ruokavalio (jos Hra Mäykynen olisi saanut vain raksuja, sekin olisi väärin, niistähän seuraa munuaiskiviä), liiallinen painonnousu (ja jos paino ei olisi noussut, Hra Mäykynen olisi ollut liian laiha, ai ai), ja kehräys, siis eihän kukaan kunnon potilas ole tyytyväinen lääkärintarkastuksessa, kyllä pitäisi ainakin pelottaa!
Pöh moiselle lääkärille, menkää muualle ensi kerralla.

sea kirjoitti...

Olipas lääkärillä mielipiteet... Toivottavasti edes muuten on asiallinen ja tietää kissoista, muuten kyllä harkitsisin rahan kantamista muualle.

Emma kirjoitti...

Vai että raksut tekee hyvää hampaille, juujuu.
Toivottavasti Mäykynen osaa jättää piikittelevät kommentit omaan arvoonsa. Nipotusta vain!

ella kirjoitti...

Koeta nyt Mäykynen olla edes vähän tautisen oloinen tohtorin mieliksi! Räpyttele vimmatusti toista silmää, mäy'y äänekkäästi kosketettaessa, älä anna kurkkia hännän alle ja vaadi hypnoosia ja nukutusta "pelkojen" lievittämiseksi! Sellaisesta lääkärit pitävät. Henkilökuntaa saattaa hävettää, mutta eihän kaikkia voi miellyttää?

Anonyymi kirjoitti...

Meidän eläinlääkärireissulla lekuri myös ihmetteli kovasti raa'an ruuan antamista: "Siis ihan raakaa? Myös kanako? Mutta entäs esimerkiksi salmonella? Raksuissa kuitenkin on kaikki mitä kissa tarvitsee".
Että näin. Kai se kaupalinen mainonta ujuttautuu elänilääkäreiden mielipiteisiin joka paikassa.

Anonyymi kirjoitti...

hei,
on niin mukava seurata teidän touhujanne!

Henriikka kirjoitti...

Me ollaan saatu Hamletille sama raksutuomio eläinlääkäriltä, mutta jos hampaat ovat kunnossa voi sen päästää karkaamaan toisesta korvasta maailmalle ;)

Meillä jopa erityisesti siis kehuttiin hampaiden erinomaista kuntoa ja kysyttiin harjaammeko ne päivittäin.

Meidän "hammasharjoja" ovat raaka kieli, ja kanankaulat sekä siivet ja kaikki muukin ruoka, mikä vaatii paljon pureskelua. Raksuja kuuluu ruokavalioon koulutusnamien verran sekä nyt että jatkossa.

Nunt kirjoitti...

Olisitte kysyneet eläinlääkäriltä, hoitaako hän hampaansa päivittäin kovilla kekseillä?

Anonyymi kirjoitti...

Haha :-D
On se kumma kun mikään ei kelpaa.
Mutta tota, maallikon korvaan tämä "sydän ausk. kehräykseltä" nyt vähän särähtää, mitähän tällä selkokielellä tarkoitetaan? Meillä pojat ei ole vielä niin monesti tohtoria tavanneet, että terminologia olisi hallussa (tai sen puoleen edes suomen kielen lyhenteet).

Loistavia juttuja kyllä, ja aivan mahtavia kuvia.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Hyvä että muillakin raksuttomilla on hampaat kunnossa, voi siis huoletta jatkaa entisellä linjalla. Ei meillä ihan olekaan ymmärretty, miksi juuri raksut olisivat jotenkin erityisen hyviä hampaille ja kun ne eivät ainakaan ole hyviä munuaisille, niin niitä ei meillä juuri tarjoilla.

Anonyymi: "Sydän ausk. (=auskultoitu eli tutkittu/kuunneltu) kehräykseltä" ei siis varsinaisesti ole moite, vaan toteamus, että sydän on kuunneltu, mutta kehräys on (enemmän tai vähemmän) haitannut kuuntelua.

Anonyymi kirjoitti...

Ahaa, selvisi :) Niin sitä vaan joka päivä oppii jotain uutta.

-Ausk:sta kysellyt anonyymi ;)

Mervi kirjoitti...

Raksujen idea on kai se, että periaatteessa luonnossa elävä kissa syö a) eläinten luita ja b) kaikenmaailman risuja pitääkseen hampaat ja muutenkin elimistön kunnossa. Kissat kun eivät pese hampaitaan harjalla, niin pitää olla jotain kovaa jolla ne puhdistautuu.

Mutta kyllähän "oikea" ruoka nyt kaiken järjenkin mukaan on terveellisempää kuin ainakin perusmarkettien raksut. Ne perusmarkettikamathan aiheuttaa myös allergisia oireita herkemmille. Niitähän voi sitten ostaa vähän hienompia ja sisäelimille parempia lajeja apteekeista ja lemmikkieläinliikkeistä sen verran että hampaat saa töitä.

Tunnen yhden kissaveikon, jolle ei oikein muu safka kelpaa kuin sydän. Kuulemma nykyajan siat ovat kumman sydämettömiä kun ei tahdo kaupasta löytyä. Kanan kyllä paistaisin, salmonellavaara on niissä aika iso, myös ihmisille.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Mervi: Tuohan se idea tosiaan on, mutta toinen juttu sitten on kuinka hyvin idea toimii ;) Yksi näkemys tuntuu olevan, että raksu ei juuri hammasta puhdista, koska se vain rasahtaa nopeasti hajalle eikä aiheuta samanlaista oikeaa pureskeluvastetta kuin esim. isohkot lihapalat tai luut. Niin tai näin, niin fakta on kuitenkin, että ainakin Mäykynen tuntuu syövän raksunsa yleensä kokonaisina eli ei herra niitä juurikaan pureskele. Kokonaisena nielty raksu taas ei varmasti puhdista hampaita oli sitten ostettu mistä tahansa (meillä satunnaisesti syödyt raksut ovat eläinkauppatavaraa).

Salmonellavaara kissalle on aika pieni, jos kissa on perusterve ja syö suomalaista broileria. Suomalaisessa siipikarjassa salmonellaa esiintyy kuitenkin vähän ja lisäksi kissoilla harvoin on oireita aiheuttavaa salmonellaa. Ei salmonellatartunta tietenkään täysin mahdoton ole, mutta esim. jokainen ulkona vapaasti liikkuva kissa altistuu salmonellalle paljon enemmän pyydystäessään sieltä pikkulintuja.

Ihmiselle salmonellariski on sitten jo minimaalisen pieni (varsinkin kun ei ole lattioilla konttailevia taaperoita), vaikka kissa raakaa broileria söisikin. Barffaavia tai muuten paljon raakaa broileria syöviä kissoja ja koiria on Suomi jo pullollaan, mutta salmonellatapaukset lähes poikkeuksetta tuodaan tänne kuitenkin edelleen ulkomaantuliaisina. Tietenkään ei voi väittää, että tartunnan saaminen olisi mahdotonta, mutta tämä salmonella-asia on meillä kyllä hyvin tarkkaan pohdittu riski eikä ole nähty syytä siirtyä kypsennettyy broileriin.