torstai 20. joulukuuta 2012

Tärkeää ravitsemustutkimusta

Mäykynen ja Elli ovat innoissaan, sillä Waltham Centre for Pet Nutrition on tehnyt aivan uraauurtavan tieteellisen tutkimuksen: Hewson-Hughes et al. 2012. Consistent proportional macronutrient intake selected by adult domestic cats (Felis catus) despite variations in macronutrient and moisture content of foods offered. Journal of Comparative Physiology B

Tässä tutkimuksessa on todettu, että kun kissalle tarjoilee vaihtelevasti erilaisia kissanruokia, joissa on sekä märkäruokaa että kuivaruokaa, kissa osaa järkevästi valita ruoista sellaiset, että se saa ravitsemustarpeensa kannalta ihanteellisen määrän proteiinia, rasvoja ja hiilihydraatteja. Jos Elli ja Mäykynen osaisivat käyttää printteriä, tutkimus olisi luultavasti jo liimattuna ruokakaapin oveen, sillä saattaahan olla, ettei henkilökunta aina muista kaikkea lukemaansa. Ensi kerralla kun joku epäilyttävä kalamössö jää syömättä, se johtuu yksinkertaisesti vain siitä, että Mäykysen ja Ellin herkkääkin herkemmästä ravintobalanssista ei satu sillä hetkellä puuttumaan yhtään kalaproteiinia. Jos taas kauniin punaiset herkkutikut häviävät hetkessä parempiin suihin, niin esimerkiksi väriainevajaus saattaa olla akuutti ongelma ja herkkutikkuja tarvitaan kiireesti lisää, jotta kissaparkojen terveys ei vaarantuisi.

Itseasiassa tutkimuksessa oli mukana vain kissojen märkäruokaa ja kuivaruokaa eikä herkkutikkuja sen paremmin kuin esimerkiksi sipsejä tai rakaa lihaa. Mäykynen ja Elli kuitenkin uskovat, että tutkimus on laajasti sovellettavissa kaikkeen syötävään ja olisi oikeastaan enää turhaa rahanhaaskausta tehdä tästä mitään lisätutkimuksia. Tässähän jo kiistattomasti on osoitettu, että kissa osaa itse koostaa itselleen järkevän ruokavalion.

Mäykynen ja Elli haluavat sydämellisesti kiittää tutkimukseen osallistuneita kissoja! Tutkittavat kissat ovat selvästi antaneet kaikkensa, jotta on saatu näin hienoja tuloksia.


Mäykynen tietää, että tällä hetkellä Royal Canin raksut tasapainottaisivat herran ravitsemusta. Sen sijaan Animonda Carny Exotic jäi juuri lautaselle, koska strutsinlihamössöstä ei nyt ollut puutetta.

3 kommenttia:

Myrsky ja Tuisku kirjoitti...

Hiano tutkimus. Onkohan meille koirille tehty tommosta? Meinaan, että täälkin pihapiirissä ymmärrettäs, kuten teillä, että meilläkin on ruokamiältymyksiä.

Anonyymi kirjoitti...

Väriainevajaus :D

sea kirjoitti...

Annilla on selvästi kanan kaulojen yliannostus vaikka niitä ei kupissa ole ollut moneen kuukauteen. :P