maanantai 29. joulukuuta 2008

Hiekkavallankumous


Jo ennen kuin tenava-Mäykynen muutti Helsinkiin, oli henkilökunnalla visio hiekkalaatikosta, jossa käytettäisiin puupohjaista Öko Plus -hiekkaa. Mäykynen muutti taloon ja puuhuussi tuntui toimivan hyvin. Sitten tulivat aivastelut. Vessakäynnin jälkeen pikkuherra Mäykynen usein aivasti kerran tai kaksi. Seuraavaksi henkilökunnalla meni hermo ympäri kämppää leviävään puupuruun ja uhka puupölykeuhkostakin hiukan pelotti vessalaatikkoa siivotessa. Öko sai väistyä ja tilalle hankittiin väliaikaisratkaisuksi Super Carino -hiekkaa, jota Mäykynen oli syntymäkodissaan tottunut käyttämään.

Super Carinokin levisi pitkin lattioita, pölisi ja alkoi mielestämme haiskahtaa jo parin viikon käytön jälkeen, joten väliaikaisratkaisusta siirryttiin Cat's Best Nature Gold -minipelletteihin, joita oli nähty joillain keskustelupalstoilla kehuttavan. Minipelletithän ovat Ökon kookkaampi formaatti, mutta pelletti-nimestään huolimatta paakkuuntuvat kuten hiekkakin. Pitkään kaikki olivat pääosin tyytyväisiä. Toki minipelletitkin levisivät, mutta huomattavasti vähemmän kuin edeltäjänsä. Pölykin oli ongelma muutamien viikkojen käytön jälkeen, mutta kun nenää alkoi liikaa kutittaa, vaihdettiin vessapurut uusiin. Lisäksi vessalaatikosta päätettiin poistaa kattokuomu, jotta Mäykynen ei joutuisi oleskelemaan suljetussa tilassa kuopimisen aiheuttaman pölypilven kanssa.

Sitten alkoi herra Mäykysen vessakapina. Kuten aikaisemmin on todettu, herra ei ole ikinä pitänyt juomakupissaan olevaa vettä juomakelpoisena. Yhden työpäivän jälkeen kupin sisältö oli kuitenkin kellastunut. Herra Mäykynen oli saanut loisto-oivalluksen: vesiklosetti! Juomakuppikäyntejä alkoi sittemmin tulla säännöllisen epäsäännöllisesti. Henkilökunta ei tiennyt, oliko kyseessä protestointi epäkelpoa juomalähdettä vai vessaa kohtaan, vai kenties jonkinlainen pissavaiva. Pissailu oli kuitenkin muuten normaalia, joten epäilykset kohdistuivat vessan suuntaan.

Noin kuukausi sitten päätettiin kokeilla mikrohiekkaa ja vessa täytettiin Odour Busterilla. Voi sitä ihanuutta! Herra Mäykynen sukelteli pehmeässä hiekassa, kuopi ja pomppi sydämensä kyllyydestä. Henkilökunta ei ollut aivan yhtä varauksettoman ihastunut. Pian puolet hiekasta oli laatikon ulkopuolella ja koko kämpän lattiat hiekkakuorrutuksen peitossa. Odour Buster ei mainittavasti pölyä, joten kansikuomu päätettiin palauttaa paikalleen. Silti hiekkaa kinostui komeat kasat oviaukon heilurioven eteen jokaisen vessakäynnin yhteydessä.

Mäykysen vessakäytös on sittemmin onneksi hiukan rauhoittunut eikä vessabileitä pidetä entiseen malliin, joten nykyään suurin osa hiekoistakin pysyy laatikossa. Lisäksi Odour Buster pysyy ihailtavan pölyttömänä ja hajuttomana, joten toistaiseksi kaikki taitavat taas olla tyytyväisiä.

8 kommenttia:

sitruuna kirjoitti...

Meillä on menty koko kotiura samalla hiekalla. Lapsuudenkodissa pennuille oli kokeiltu pellettejä, josta seurasi välitön protestointi ja isäntäväen sänkyjen kastuminen, jolloin sielläkin oli palattu hiekkaan.

Meillä on nyt kaksi kertaa tilattu kotiin Amexorilta hiekkaa, kun autottomalle henkilökunnalle kotiinkuljetus on iloinen asia. Lisäksi ystäväpiiristä tuli varauksettomat kehut Extreme Classic -hiekalle.

Ensimmäiseen erään oltiin meilläkin oikein tyytyväisiä. Toisessa erässä (minimitilaus 2 säkkiä) säkit olivat jotain Saksan markkinoille tarkoitettuja, mutta kuulemma samaa hiekkaa kuitenkin. Nämä kaksi säkkiä ovat kyllä olleet todella pöliseväistä, ja tuntuu että paakutkaan eivät ole aivan niin kiinteitä. Hajun tämä hiekka pitää kyllä todella hyvin ja hyvän paakkuuntumisen vuoksi hiekka pysyy puhtaana vaikka kuinka pitkään. Tuo pölyäminen vain ärsyttää, ainakin henkilökuntaa (meillähän siirryttiin cabriolettiin joku aika sitten). Kylppäri on pölyssä ja henkeä ahdistaa laatikkoa pöyhiessä.

Seuraavan erän kanssa siis mietitään vaihdetaanko merkkiä vai soitetaanko tilaus ja varmistetaan, onko kyseessä taas normaalilaatua. Saksalaisille tarkoitettua me ei enää oteta, vaikka Maunolla ei tunnu siitä olevankaan mitään valittamista.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Meillä onneksi on hiekkalaatikon lisäksi kastunut vain juomakippo, jonka peseminen on kuitenkin ihan huomattavasti helpompaa kuin sängyn. Henkilökunta kiittääkin herra Mäykystä ylimääräisen siivoustyön minimoinnista.

Meillä on ainakin toistaiseksi ollut mikrohiekoista käytössä vain Odour Busteria, koska se on hyvin toiminut. Keskustelupalstoilla on kyllä tuonkin merkin suhteen ollut mainintoja maanantaikappaleista, jotka pölisevät ja paakut hajoavat helposti, joten ilmeisesti jonkinlaista laatuvaihtelua on useammallakin merkillä.

Ratkaisuna hiekan kulkeutumisongelmaan meillä on mietitty myös siirtymistä sellaiseen korkealaitaiseen avolaatikkoon, jollaista Mauno esitteli taannoin blogissaan. Nyt tuntuu, että tuosta vessalaatikosta hiekkaa "vuotaa" myös pohjalaatikon ja kuomun saumakohdasta, kun Joonas kuopii.

sitruuna kirjoitti...

Tuo juomakuppiin pissaaminen on kyllä ollut varsin mielenkiintoinen suoritus. Erittäin huomaavaista kyllä henkilökuntaa kohtaan, huomattavasti ikävämpää olisi mm. sohvaan tai sänkyyn pissaaminen.

Meillä ei ole täällä omassa kotona tullut yksiäkään pissoja väärään paikkaan *kop kop*, joten sen suhteen on mennyt erinomaisen hienosti. Kakatkin on mennyt laariin, mitä nyt muutamaan otteeseen on jotain jäänyt killumaan pöksyihin ja niitä on sitten pyyhitty lattiaan ja mattoon...

Tuosta hiekkaerien laatuvaihtelusta meilläkin on kuultu, ja sen vuoksi tässä vielä mietitään uskalletaanko tilata kuitenkin Äärimmäisen Klassista, koska se olisi edullista ja kotinkuljetus on mukava bonus.

Korkea hiekkalaatikko on toiminut vallan mainiosti, vaikka hiukan sieltäkin hiekkaa tulee lattialle, kun sieltä tullaan hypäten pois. Reunojen yli ei voi astua tavallisesti (vaikka pitkäkoiven jalkojen pituus siihen ehkä riittäisikin), vaan sieltä pitää hypätä, jossa aina muutama murunen hiekkaakin roiskahtaa. Mutta kuopiminen on pysynyt hyvin laatikon sisällä, joten meillä ollaan oikein tyytyväisiä vaihtoon.

Anonyymi kirjoitti...

Tuo Amexor oli hyvä vinkki. Musta se Extreme Classicin paakkuuntuva on loistokamaa, harmi vaan ettei sitä monestikaan saa (en tiedä mitä ongelmia sen kanssa on, kun tuntuu olevan niin usein maahantuojalta loppu). Meillä on kolme kissanvessaa, joista kahdessa ei ole enää kattoa ja joissa myös käydään kaikkein eniten. Hiekkoja on missä sattuu, mutta olen luopunut toivosta että kissakoti säilyisi aina tiptop-kunnossa.

Sirpa kirjoitti...

Extreme Classic on täälläkin käytössä ja olemme (minä ja kissa) olleet kovin tyytyväisiä. Tuo lähin eläintarvikeliike on pitänyt sitä nyt valikoimissaan ja kun minulla ei ole autoa niin olen "kaljakärryllä" hilannut säkin kotiin. Kun eläintarvikeliikkeessä vaihtui yrittäjä niin uusi yrittäjä heti sanoi, että tätä kannattaa kokeilla ja olemme sen jälkeen pitäytyneet Extreme Classicissa.

Riittoisaa hiekkaa ja pitää hajut/pölyn minimissä. :) Hiekkaa toki kulkeutuu sinne tänne, mutta kissakodissa sitä aina joutuu lattioille. :)

pulla kirjoitti...

*pyörtyi*
*virkosi*
*pyörtyi*
*heräilee..*

Kaikki puujalosteet ovat aikoinaan saaneet aikaan yleislakon myös Pullalassa. Niinpä niitä ei ole enää tuota taloon edes testi-mielessä. Pullalassa käytetään tällä hetkellä marketista ostettavaa Pirkka-kissanhiekkaa. Asiakastyytyväisyys on kolmen laatikon perusteella toistaiseksi 100%. Edes hiekkalaatikonpeittämisen epävirallisen mm-tuloksen haltija Peppi ei ole saanut pölypilveä aikaiseksi tästä hiekasta. ja kyllä- hiekka on paakkuuntuvaa ja hajustamatonta. Boss tosin toivoisi että hiekkaa myytäisiin hieman suuremmissa pakkauksissa, tällä hetkellä lähikaupasta löytynyt vain 5 litran kerta-annoksia..

Marleena kirjoitti...

Hankipas kissoille tarkoitettu hiekkamatto hiekkalaatikon eteen. Estää hiekkaa leviämästä ympäri kämppää. Ja laatikkoon ehdottomasti vähemmän hiekkaa! :) Meillä kaksi kissaa ja pärjäillään puolella tuosta määrästä hiekkaa, mitä Hra Mäykysen laatikossa näkyy olevan.

Hauskoja juttuja oot kirjotellu!

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kiva, että Mäykysen toilailut ovat viihdyttäneet :) Vessamatto Mäykysellä on kyllä käytössä. Ei varsinaisesti kissoille tarkoitettu (sellainen ostetaan, kun löydetään joku siedettävän näköinen), mutta eiköhän sen tehokkuus aikalailla vastaavaa luokkaa ole varsinaisen vessamaton kanssa. Saattaa olla, että tuossa kuvassa on hiekkaa tavallistakin enemmän (vaikea enää jälkikäteen kuvasta sanoa, kun hiekat on tuossa kasattu lähinnä toiselle laidalle), mutta noin 2/3 laatikosta on oltava hiekkaa. Jos hiekkaa on esim vain puolet laatikosta, niin tulee pohjapissoja ja laatikkoa saa olla jatkuvasti pesemässä. Mäykynen kun ei pissi kuin riittävän syvään kuoppaan ja jos sitten on jo muovipohja vastassa, niin voi voi...