torstai 12. elokuuta 2010

Eksynyt maissi?


Henkilökunnan tukema maissivallankumous on edennyt jo kahteen kolmasosaan Mäykysen ja Ellin vessoista. Parivaljakon mielestä tilanne on kestämätön ja varsinkin Elli on käynyt tiukkaan vastaiskuun. Suurieleisesti neiti juoksee maissivessaan, mutta pysähtyy sitten kuin seinään ja tekee ovella täyskäännöksen. Ei kai henkilökunta oikeasti kuvittele, että hienot pikkuneidit pissisivät maissimuroille? Corn flakesit ei ole mitään vessakamaa.

Henkilökunta sai taannoin taas ekologisuuspuuskan ja päätti kokeilla, jos Atlantin toisella puolella valmistettava savijauhemuru eli mikrohiekka voitaisiin korvata jollain uusiutuvalla luonnonvaralla. Kissanhiekkaa ei ilmeisesti osata valmistaa edes tällä mantereella saatika sitten Suomessa, joten ekologisuus tarkoitti kasviperäistä tuotetta, mutta ei yhtään lyhyempää rahtimatkaa. Poikkeus olisi toki Cat's Best Öko, mutta sen puumurut ja minipelletit meillä on jo testattu Mäykysen nuoruudessa: Hyvin meni kunnes herra päätti kyllästyä puumateriaaliin.

Nyt vuorossa oli World's Best Cat Litter Extra Strenght. Tuotteen kehittäjää ei voi haukkua ainakaan vaatimattomuudesta nimeämisen suhteen. Kuten kaikki kissanhiekat, on tämäkin valmistajan mukaan pölyämätön, pitää hajut, kestää pitkään ja muodostaa kunnolliset paakut. Jo vessaan kaadettaessa kuitenkin selvisi, että ainakaan pölyämättömyys ei koske tätä tuotetta yhtään sen enempää kuin muitakaan kissanhiekkoja. Olisi kyllä mielenkiintoista nähdä, missä nuo pölyämättömyystestaukset tehdään. Heinäladossa kenties? 

Lopulta henkilökunta ei ollut täysin vakuuttunut edes erinomaisesta ekologisuudesta. Valitettavasti biohajoavuus ja uusiutuvuus ei vielä automaattisesti tee tuotteesta ekologisesti loistavaa, vaan pitäisi tietää niin paljon enemmän: Miten tuote valmistetaan, miksei syötävää valmistusmateriaalia käytetä ruoaksi vaan vessamateriaaliksi, mikä on pitkän kuljetusmatkan vaikutus? Joku standardoidulla menetelmällä laskettu hiilijalanjälkimerkintä pussin kyljessä auttaisi kummasti, mutta eihän sellaisia ole. Silti kuluttaja on tyytyväinen, kun on pari euroa ylihintaa maksamalla ollut taas niin vihreä ja pelastanut vähintään puoli planeettaa.

Kooltaan maissimuru on selvästi pienempää kuin esim. Öko, joten henkilökunta oli toiveikas, että tuote kelpaisi nelijalkaisille käyttäjilleen. Kyllähän sitä käytiinkin kuopsuttelemassa ja Mäykynen ehkä kohteliaisuussyistä käy aina välillä tekemässä sinne pienen pissapaakunkin. Ei haise ei, ei ainakaan muulle kuin käristyneelle maissimurolle. Suhteellisen voimakas ominaistuoksu tuolla onkin, mutta varsinaisesta hajunsitovuudesta ei kyllä voida tällä käyttöinnolla antaa mitään raporttia. Keveys on plussaa pölyävyys siedettävyyden rajoissa, mutta häviää laadukkaille mikrohiekoille 10-0. Käytettävyys... niin, mikä käytettävyys ihmettelee Elli.

Henkilökunta on myöntänyt tappionsa. Elli ja Mäykynen saavat takaisin Extreme Classis Odour Lockinsa. Kaksikko ei tosin nirppaile, vaan kaikki mikrohiekat kelpaavat; henkilökunta arvostaa Extreme Classicin voittamatonta hinta-laatusuhdetta.  

12 kommenttia:

O & I kirjoitti...

Onko testissä selvinnyt kuitenkin jotakin "hiekan" kulkeutuvuudesta? Meillä henkilökunta menettää hermonsa mikrohiekkojen kanssa kun sitä on lattiat, pöydät ja sohvat täynnä ja tarjoaa käyttöön karkeampaa M&M Super Cleania. Se ei juurikaan kulkeudu, mutta sitä kuluu niin paljon, että tulee kalliiksi ja varsin epäekologiseksikin...

Ana kirjoitti...

Kun meil on joskus vaihdettu hiekkamerkkiä radikaalimmin (ei enää vuosiin), on homma sujuteltu salaisesti lisäämällä uutta vähän vanhan sekaan, ja taas lisää kohta... ja niin hiekka muuttuu käsittämättömällä tavalla lopulta toiseksi, ilman että kissat reagoi ollenkaan:-D

ella kirjoitti...

On se hyvä, että edes joku koettaa pelastaa maailmaa... Meillä ei pelasteta, vaan hiekka on Rainbown paakkuuntuvaa ongelmajätettä. Pääasia, että kissalle kelpaa. Ohi laatikon on mennyt vain kerran, eikä sekään ollut hiekan vika. Laatikko vain loppui kesken, kun pissijä yön pimeydessä kyykistyi ohi. Siistinä neitinä Unna kuitenkin oli kaapinut pissinsä päälle hiekkakeon laatikosta tassuin.

luolaleijona kirjoitti...

Ai tuokin pöllyää. Ei siis kannata edes kokeilla.. Meillä ollaan varmaan ikuisesti Extreme Classic -koukussa astmakissan kanssa. Olisi tietty hienoa olla ekologinen ja vaikka mitä, mutta sanoppa se meidän Raichulle joka saa yskänkohtauksia melkein kaikista muista hiekoista ja Aslanille joka ei suostu puupelletille pissimään.

Mirja kirjoitti...

Meillä on nyt kokeiltu porta pineä. Paljon hienompaa kuin öko plus, melkein kuin sahajauhoa. Paakkuuntuu hyvin, eikä pölyä mitenkään erityisesti (laatikon laidoille kertyy vähän pölyä, mutta ei huomaa ilmassa). Kissatkin vaikuttavat tykkäävän siitä enemmän kuin ökosta, eikä kulkeudu mitenkään muita hiekkoja enemmän tassuissa (tai sitten on huomaamattomampaa). Kelpaa ihan hyvin myös extreme classicin jälkeen. Jostain syystä nuo puuhiekat on myös huomattavasti riittoisampia kuin esim. tuo extreme classic. EC-astiaa sai olla jatkuvasti täyttämässä, kun taas tuolla yhdellä 8 kg pussilla porta pineä ollaan pärjätty vaikka kuinka pitkään.

Hra Mäykynen kirjoitti...

O & I: Kyllähän tuo ainakin jonkin verran kulkeutuu, mutta mitään kunnollista vertailua mikrohiekkoihin ei valitettavasti voi tehdä, kun maissivessat ovat niin vähässä käytössä.

Zepa: Tuossa maissihiekkasäkissä erikseen kiellettiin sekoittamasta muiden hiekkojen kanssa. Tosin en tiedä mitä kamalaa ohjeen noudattamattomuudesta sitten seuraisi...

Mirja: Ehkä meillä voidaan seuraavaksi ottaa kokeilulistalle porta pine, mutta siihen seuraavaan kokeiluun voi kyllä taas mennä tovi. Nämä meidän kokeilut loppuvat aina niin surkeasti, ettei heti taas jaksa yrittää ;)

Porta pine taitaa olla kooltaan vastaavaa kuin tuo maissihiekka ja tuon pienen "raekoon" takia meillä maissihiekkaa testattiinkin, kun ajateltiin, että menisi siksi hyvin mikrohiekan korvikkeena. Ökollahan meillä joskus aikoinaan yritettiin aloittaa ja hetki menestyksekkäästi sitä käytettiinkin, mutta sitten se ei enää Mäykyselle kelvannut. Riittoisuudesta meillä on oikeastaan päinvastaisia kokemuksia, kun meillä puuhiekka (= Öko) alkoi aina haiskahtaa sen verran nopeasti, että laatikollinen meni vaihtoon. Mikrohiekkaa vaihdetaan vain harvoin. Totta kyllä, että sitä saa olla aika usein lisäilemässä.

Ei tuo maissihiekkakaan nyt sentään niin pölyä, että sitä näkyvästi ilmassa leijuisi, mutta vessaa siivotessa pölyn kyllä huomaa ja sitä on selvästi enemmän kuin esim. Extreme Classicilla.

Mirja kirjoitti...

Ei meillä toi porta pine kauheasti haiskahda. Puulta enimmäkseen, ja melko pitkäksi venähti tuossa taannoin laatikonvaihtovälikin. Väittäisin ihan kokeilemisen arvoiseksi tuotteeksi. Kuvan perusteella arvioituna tuon portan raekoko olisi vielä tuota maissihiekkaa pienempi.

veera kirjoitti...

Meillä käytössä yksinkertaisesti 20kg säkilliset vapon lämmityspuupellettiä, samaa tavaraa kuin kaupan puupelletti mutta yksi jättisäkki maksaa 6-10€ kaupasta riippuen. Sitoo hajut näpsäkästi!

Hukka kirjoitti...

Itselläni on myös käytössä tuo Extreme Classic. Kaikki muut vaihtoehdot on kokeiltu ja tuo todettu parhaimmaksi. Eihän tuo juu ekologisesti ole parasta mutta muuten voittaa kaikki muut hiekat sekä pelletit

Hra Mäykynen kirjoitti...

veera: Pelletti olisikin varmasti halpa ja ekologinen vaihtoehto, jos se kissoille kelpaisi. Kun meillä kuitenkin jo minipelletti tökki, niin tuskinpa olisi suosiota tuollaisilla isommilla möhkäleillä. Käyttäjien ehdoilla täytyy mennä ;)

Anonyymi kirjoitti...

On olemassa ihan kotimaistakin kissanhiekkaa, täällä Launosissa Hämeessä valmistetaan paakkuuntuvaa Kitlax-kissanhiekkaa, joka kelpaa meidän kisuille (2xSia) mainiosti. En tiedä, myydäänkö koko maassa, paketissa on osoite www.kitlax.fi. On minustakin aika hullua tuoda kisunhiekkaa toiselta puolelta maapalloa.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Anonyymi: Kiitos vinkistä, pitää kokeilla joskus, jos jossain sattuu tuota hiekkaa näkemään.