torstai 21. toukokuuta 2009
Punkki-imperiumin vastaisku
Pari viikkoa sitten henkilökunta julisti punkkisodan alkaneeksi ja käsitteli Mäykysen Frontline-punkkikarkoitteella. Ottaen huomioon, että tähän aikaan on sisältynyt herralla myös melkein viikon sisäkausi, ei punkkien vastaisku kestänyt kuin hetken. Mäykysen leukaan oli taas ilmestynyt epäilyttävä mustapää. Tällä kertaa mustapään kasvua ei odotettu, vaan punkkipihdit kaivettiin esiin heti. Ötökkä ei juuri näyttänyt välittävän fiproniilin punkkeja tappavasta vaikutuksesta, vaan sätki terhakkaasti vielä poiston jälkeenkin.
Frontlinen fiproniili leviää ihon rasvakerrokseen, mutta ehkä Mäykysen leuassa on liian vähän rasvaa. Toimisikohan myrkky paremmin kissalla, jolla olisi hiukan enemmän vararavintoa mukanaan kuin Mäykysellä? Kun nyt tarkemmin fiproniilin vaikutusmekanismeista luimme, totesimme kyllä, että pakkaus ei edes lupaa täydellistä punkkien karkoitusta. Fiproniili vaikuttaa hyönteisten hermoston toimintaan ja tappaa ne 4-48 tunnin kuluessa. Koska punkki on keskimääräistä selvästi kuolemattomampi otus (yritäpä tappaa sellaista sormivoimin), voisimme veikata, että 48 tuntia on lähempänä totutta. Tuo taas ei ole oikeastaan lupaus eikä mikään sillä hyvällä tuurilla punkki on tuossa ajassa ehtinyt jo tartuttaa kohteeseensa kaikki kantamansa taudit, imenyt koko ateriansa ja irroittautunut ihan itsekseen. Koirille on tarjolla vaikutusmekanismiltaan paljon tehokkaampia punkkikarkoitteita, mutta valitettavasti kissojen sietämät aineet rajoittuvat lähinnä Frontlineen.
Nyt henkilökunta on neuvoton, sillä uusia ideoita sotavarusteluun ei ole. Bengalipulinoista olemme lukeneet, että Pullalassa on menestyksekkäästi käytössä punkkien keräys sideharsoon ennen kissa-asukkien ulkoilua. Valkoisen harsorullan vetäminen ruohikossa saa punkit takertumaan harsoon. Mäykysen henkilökunta kuitenkin epäröi menetelmän käyttöönottoa, sillä herra ulkoilualueet ovat melko laajoja ja ulkoilut myös suuntautuvat minne milloinkin. Toisekseen henkilökuntaa myös hiukan epäilyttää sideharsorullan vetäminen pitkin kerrostalon pihoja ja Keskuspuiston ulkoilumaastoja. Hullunleima ei välttämättä olisi kaukana tässä puuhassa. Voisihan sitä mennessään huudella punkki, punkkiii, mutta saattaisi olla, etteivät ohikulkijat silti ymmärtäisi henkilökunnan vain puhdistavan maastoa noista yökköällötyksistä.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
7 kommenttia:
Heh, täällä maine on jo menetetty erinäisten langanvärjäyssysteemien takia. Onneksi meillä ei viime kesänä näkynyt yhtään punkkia ankarasta tutkinnasta huolimatta. Kaverin koirassakaan ei kotona ollessa (Keuruulla siis) ollut yhtään punkkeja, mutta aina kun kävivät Äänekoskella, koira sai punkkiannoksen välittömästi. Toivottavasti pysyvät kaukana täältä!
Itse soitin viime kesänä ell:le, kun Valtterilla oli punkki. Ell sanoi, että kissoista ei ole koskaan todettu borrelioosia, joten punkkimyrkyn käyttökään ei ole välttämätöntä, sen sijaan koirille hän ehdottomasti suositteli, sillä ne saavat borrelioosin yhtä helposti kuin ihminen. Itsekin tosin silti aijon jotakin punkkimyrkyä kissoillekin laittaa, sillä punkit levittävät muitakin tauteja. Olen manossa maanantaina eläinlääkäriin ja täytyy kysellä mitä vaihtoehtoja on.
Villasukka: Te onnelliset. Toivotaan että punkit pysyvät jatkossakin kaukana sieltä.
Hanninski: Tuon ELL:n tiedot ovat tuolta osin sitten tainneet olla hiukan puutteellisia, sillä kyllä borrelioosi tarttuu myös kissaan. (Lyme borreliosis in domestic animals) En tiedä kuinka helposti borrelioosi kissaan tarttuu, mutta ihan suomalaisilta keskustelupalstoiltakin olen lukenut, että jonkun kissaa on kyseisen taudin vuoksi hoidettu. Jos kissalla on ollut punkki ja se alkaa myöhemmin oirehtia selittämättömästi, niin itse ainakin pitäisin myös borrelioosin mahdollisuuden mielessä.
No mutta ei kai sitä nyt ihmettelisi jos metsän kuninkaan tietä siloiteltaisiin valkoisella harsolla? Kauhean suppeita ihmisiä siellä teilläpäin liikkuu.
Kolme öttiäistä, mitä me ei toivottaisi tälle pallolle: punkit, hyttyset ja torakat! ;)
Meillä mennään toistaiseksi tuurilla... En ole ruvennut kaveruksia nyt myrkyttämään kun ovat suolistovaivaisia.
Viime kesänä tökötti oli käytössä, vaikka en sen tehosta takuuseen mennytkään.
Onneksi ei vielä ole punkkeja näissä näkynyt, mutta saksassa asuessani sai kissalta nyppiä harva se päivä punkkeja päästä :(
Meillä oli myös iso kirppuinvaasio, eikä niitäkään pirulaisia niin vain hengiltä saa.
Vai harso...hmmm... toimisikohan kenkään vahingossa kiinni jäänyt vessapaperin pätkä samoin ;D
Eksyin jotakin kautta tänne blogiin, aivan ihana!
Kuvat ovat ensiluokkaisia ja teksti on sujuvaa ja hauskaa. Pistäydyn varmasti toistekin
Enpä tiennytkään, että bengalit ovat noin suloisia. Meillä täällä kaksi maatiaskissan pentua, Lassi ja Leevi.
Punkkikarkotetta pitäisi varmaan hankkia, kun aika usein noita ulkoilutetaan valjaissa.
Hei,
Omilla kissoillani ei Frontline toiminut ollenkaan. Toiselle ei punkkeja tule muutenkaan (tiheä karva vai mikä, en tiedä) ja toinen oli myrkystä huolimatta ihan kauhea punkkimagneetti.
Kannattaisi kysellä eläinkaupoista punkkipantoja. Sellaisia ajattelin itse kokeilla tänä kesänä. Niitä saa myös luonnonmukaisilla eteerisillä öljyillä varustettuna. Toimivuudesta kissoilla en tiedä, mutta ainakin sisareni koirilla nuo ovat toimineet moitteettomasti.
Lähetä kommentti