maanantai 7. heinäkuuta 2008

Mitä tänään syötäisiin?


Kasvava kissa syö paljon ruokaa. Mitä tänään syötäisiin -sarjassa herra Mäykysen olisi tulevaisuudessa tarkoitus arvioida, miten ruoka maistuu.

Ylläolevassa kuvassa näkyvän einespöperön lisäksi Joonakselle syötetään myös raakaa lihaa ja kalaa. Ruoastaan hurja petomme on siinä määrin tarkka, että raksuja hän ei ole toistaiseksi popsinut, vaikka niitä on koko ajan tarjolla. Taka-alalla olevasta neljän kilon Royal Canin Kitten -pussista on jäljellä vielä 3980 grammaa, joten tällä tahdilla se riittää kissan eliniän. Älkääkä siis luulko, että herra Mäykynen olisi jo syönyt 20 grammaa raksuja, ehei. Ainakin 15 grammaa makaa raksukupin pohjalla odottamassa syöjäänsä. Muutaman nappulan Mäykynen on syönyt vahingossa, kun ne on ovelasti sekoitettu märkäruokaan.

Siltä varalta, että tätä lukee joku muu kuin kissanomistaja (as if), lyhyt selostus ruokinnan pääpiirteistä: Kuten ihminenkin, kissa pysyy hengissä vaatimattomallakin ruoalla, ainakin jonkin aikaa. Jos hengissä pysymisen lisäksi tavoitellaan terveyttä ja pitkää ikää, niin ruoan pitäisi olla terveellistä ja monipuolista. Aiheesta lisää esim. InCatilta tai Karvanaaman kissalasta. Käsitykset siitä, mikä on terveellistä ja monipuolista vaihtelevat. Aika yleisesti väitetään, että eläinkaupoissa myytävät ruokamerkit ovat parempia kuin marketeissa myytävät. Vastakkaisen näkemyksen mielestä niissä tosin on parempaa vain hinta. Joidenkin mielestä laadukas kuivamuona on hyvän ravitsemuksen kivijalka, ja toisaalta joidenkin mielestä mikä tahansa märkäruoka on parempaa kuin paras mahdollinen kuivaruoka. Valmisruokien asemesta tai niiden rinnalla kissalle voi tietysti syöttää raakaruokaa: kanaa, sikaa, nautaa, kalaa, katkarapuja yms. Niitä voi pöpöjen pelossa pakastaa tai kypsentää tai sitten vitamiinien maksimaalisen säilyvyyden edistämiseksi syöttää raakana. Jälkimmäistä vaihtoehtoa kutsutaan tuttavallisesti BARFaamiseksi. Suurin osa valmisruoista on ns. täysravintoa, johon on lisätty valmistajan mielestä oikeassa suhteessa kissan tarvitsemia hivenaineita ja vitamiineja. Raaka- tai "koti"ruokaa syöttäessään pitää itse varmistaa, että kaikki vitamiini ja hivenainetarpeet tulee täytettyä.

Ruoan monipuolisuuskin on vähän niin ja näin. Ylempänä linkitetyssä artikkelissa esitetään ajatus, että ruokamerkkiä ei pitäisi vaihdella, koska se lisää allergioiden riskiä. Varmaan ainakin ruokien valmistajat mielellään ovat sitä mieltä. Meillä uskotaan kuitenkin (järkevyyden rajoissa) mahdollisimman monipuolisen ruokavalion paremmuuteen. Tätä näkemystä voi katsoa Hesarin eilisen uutisen "Karaistuminen vähentäisi lasten allergioita" myös tukevan, vaikka siinä käsitelläänkin asiaa vain ihmisnäkökulmasta. Nyt Joonaksen pöperöt koostuvat eläinkauppojen ns. laadukkaista purkkieineksistä ja raa'asta lihasta. Suuri osa lihoista kulkee ruokakuppiin pakastimen kautta: kalat loisvaaran vuoksi ja muut lihat lähinnä käytännön säilyvyysongelmien takia. Lihojen sekaan on aina välillä ripsautettu hiukan Aptus Multicat -monivitamiinivalmistetta ja pari tippaa Aptus Eforion -öljyä.

Paljon on meillä vielä opittavaa kissan ravitsemuksessa. Myöhemmin viisaampana ja valistuneempana kokeilemme mahdollisesti enemmän BARF-suuntaista ruokintaakin. Vielä ei rohkeus kuitenkaan riitä, kun kyseessä on kuitenkin kasvava kissa, jonka ravitsemuksen toivoisi olevan edes suunnilleen kohdallaan. Toistaiseksi herra Mäykynen saa syötäväkseen monipuolisesti kaikkea, ja antaa tulevaisuuden näyttää minkälaiseksi ravinto muotoutuu. Katsotaan mikä maistuu, ja yritetään samalla opiskella, mikä olisi terveellistä.

1 kommentti:

Mummi kirjoitti...

Tiuhti ja Viuhti ovat samaa mieltä Herra Mäykysen kanssa siitä, että Royal caninin penturaksut (+ kaikki muut raksut)eivät ole kunnon kissalle sopivaa evästä. Yksi penturaksupussi on kyllä pistelty makoisiin suihin, ei tosin pentujen eikä niiden emon (joka syvästi halevksii raksuja) vaan isoemon toimesta, joka sentään ymmärtää hyvän päälle.