tiistai 26. elokuuta 2008

Myyrmäki-hallin valot


En ole missään valokuvaukseen liittymättömässä tapahtumassa nähnyt niin paljon hienoja kameroita kuin viime viikonlopun kissanäyttelyssä. Järkkärirunkojen lisäksi kissaharrastajat näyttävät investoineen optiikkaan. Edullisemmin liikkeellä olevat olivat tyytyneet kiinteisiin valovoimaisiin normaaliobjektiiveihin ja välineurheiluhenkisimmillä näkyi isoja vakaajazoomeja. Kuvaajien suosiossa oli erityisesti Canon EF 50mm f/1.4, joita bongasin yhden kissan ympärillä parhaimmillaan neljä samaan aikaan.

Kissaharrastajien kalustovalinnat taitavat olla käytännön sanelema pakko. Näyttelyhalleissa on pimeää, ja ilman valoa ei voi valokuvata. Liikkuvaiset kissat vaativat nopeita valotusaikoja, ja lisäksi etikettiin kuuluu, että näyttelyn tähtiä ei kiusata turhalla salamavalojen välkkeellä. Silloin vaihtoehdoksi jää vain valovoima. Varsinkin arvostelun yhteydessä olisi aika epäkohteliasta alkaa häiritä arvostelukohdetta, mutta vähän ironisesti juuri tuomaripöytien luona tarve salamalle olisi suurin. Viikonlopun RUROKissa pöydät oli sijoitettu salin reunustalle hämärimpään mahdolliseen paikkaan.

Kuvien kannalta salamakielto on harmillinen, koska Myyrmäki-hallin oma valo oli jokseenkin huonolaatuista. Kaasupurkauslamppujen alla ihmiset näyttävät zombieilta ihan paljaallakin silmällä, ja kameran taltioima jälki on vähintään yhtä hirveää. Väärän valkotasapainon voisi korjata helposti, mutta hallivaloilla on lisäksi sellainen ominaisuus, että niiden valon spektri on epätasainen. Sitä ei voi korjata oikein millään. Yksinkertainen ratkaisu olisi harkittu täytesalaman käyttö. Jos haluaa hifistellä, niin välähdyspään eteen voi yrittää laittaa sopivaa kalvoa (esim. Roscon cinegel -sarjasta), niin että salaman valkotasapaino vastaa taustaa. Tällöin etualalla olevan kissan saisi jäkikäsittelyssä oikean väriseksi eikä tausta silti loistaisi vihreänä.

Harkinnan arvoinen ratkaisu voisi olla arvostelualueiden valaisu erikseen kunnollisilla spottivaloilla. Kuumahan siinä valokeilassa päivän aikana tulee, mutta valokuvauksen kannalta hyvän valon lisäksi tuomarikin näkisi kissan värin oikein, ja tuomaripöydät näyttäisivät muutenkin juhlavammilta.

Harjoituksen vuoksi värjätyllä salamalla valaistun pikkubengalin kaunis kuvio. Mallina Anita Alton Maya Gold Suomenlahden eteläpuolelta.

Ei kommentteja: