keskiviikko 29. lokakuuta 2008

Schrödinger ja kissa


Eläinlääkärin ihanneasiakkaan Joonaksen sairauskertomus vain jatkuu. Kypäräpakkoa ja poistumiskieltoa on taas määrätty muutama päivä lisää. Onneksi huolellisen päivittäisen haavanhoidon ja puolitoistakertaisen antibioottiannoksen myötä kivesvarkauden jättämät haavat näyttäisivät vihdoinkin alkavan parantua.

Miten jostain, mitä ei oikeastaan ole edes olemassa, voi olla niin paljon vaivaa? herra Mäykynen ihmettelee. Joonaksella on ollut ylenmäärin aikaa etsiä vastausta muun muassa kvanttimekaniikasta, sillä tulehdusriskin minimoiseksi ulos ei pääse ja herra Mäykysen olo on kuin aaltopaketilla äärettömän syvässä potentiaalikuopassa. Kissamaisesti Joonas on lähestynyt kirjaa kaikin aistein ja yrittänyt myös osmoosioppimista.

Valitettavasti voi olla niin, että Schrödingerin yhtälökään ei tarjoa Mäykysen etsimiä vastauksia, sillä herra alkaa olla jo varsin makroskooppinen kappale ja klassinen tarkastelu on siten riittävää. Oikeastaan modernin fysiikan ilmiöistä herra on osoittanut kiinostusta lähinnä tunneloitumiseen, jota tapahtuu erityisesti muovipussien läpi sekä koloista, joista Mäykynen ei klassisen tarkastelun mukaan voi mahtua. Halkaisijaltaan 20-senttinen kauluri tosin haittaa herran tunneloitumispyrkimyksiä merkittävästi. Oikeastaan se laskee kissan energiatasoa muutenkin niin paljon, että mistään virittyneisyydestä ei voi puhua. Sen sijaan, kun kaulurin ottaa pois, Joonas alkaa välittömästi juosta huoneiden välillä harmonisena oskillaattorina annihiloidakseen tielle sattuvat leluhiiret. Herra Mäykysen harmiksi korkeat energiatasot ovat sallittuja vain henkilökunnan välittömässä valvonnassa, ja niinpä kaulurivaimennin on vielä toistaiseksi päässä suurimman osan vuorokaudesta.


Viikon kissakuvahaasteen aiheena on kirja tai lehti.

9 kommenttia:

Orja kirjoitti...

Tämä pelasti päivän :D

Kainaloinen kirjoitti...

Parhautta! Hauskoja osmooseja teille vaan! :D

Sirpa ja Kollo kirjoitti...

Kauluri on melkoinen hidaste ja haaste sekä opiskelulle että vauhdikkaalle kissanelämälle.

ikk68 kirjoitti...

Schrodingerin kissahan oli superpositio tiloista "elava" ja "kuollut". Mita itse olen kissoja seurannut, niin sellaisiahan ne yleensa ovat. Muutos tilasta toiseen tapahtuu valilla niin nopeasti, ettei sita ihminen valttamatta ymmarra.

Vanhalla kunnon Erwinilla on taytynyt olla kissoja ..

sulopulla kirjoitti...

tunneloituminen on oiva uusi käsite myös bengali_suomi_bengali-käsitesanakirjaan.
mitens olis Mäykynen, luonnistuisko jokunen inside-juttu glitteriin lähitulevaisuudessa?
laita yksäriä vaiks pulinas?

Vivvu ja poitsu kirjoitti...

Moicca herra Mäykynen!

Sitä me vaan, että kun emäntä meni just myymään vastaavan kirjallisuutensa, niin sopisko tulla tota Schrödingeriä tavaamaan? Nykyisin täällä ollaan ihan sivistymättömiä ja joudutaan osmoosioppimaan läppäreiden sisältöä.

t bengalit Virva-neito ja (nimetön) kolli

Hipsu, Viiru ja Killi kirjoitti...

Terve taas, sitten kun Joonas jaksaa, niin meillä on haaste teille blogissamme!

Hipsu, Viiru ja Killi kirjoitti...

Niin piti vielä sanoman, että Äiskältä tikattiin sormi ja me kovasti mietimme, pitäiskö sille laittaa tommonen kauluri... mut ei se näytä sitä hirveesti nuolevan, joten antaa olla. Katotaan sitten ;o)

Hra Mäykynen kirjoitti...

Olettekos varmoja ettei se teidän Äiskä nuoleskele sitä sormea aina salaa teiltä? Vessassa ja töissä esimerkiksi? Vahtikaas sitä nyt tarkkaan.

Virva ja poitsu, voi harmi ettei teidän emäntä ymmärtänyt tiedonjanoanne! Onneksi läppäristäkin pysytyy varmasti oppimaan monenmoista tarpeellista.