keskiviikko 19. marraskuuta 2008

Painotekniikkaa ja automaattitaidetta

Henkilökunta on huomannut, että varsinkin kissanäyttelyissä ihmisten on hyvä pukeutua kissa-aiheisiin t-paitoihin. Jos paidan aiheena on oma kissa(la), niin vielä parempi. Niinpä Mäykysen henkilökunta on käyttänyt muutaman tuottoisan yön paitagrafiikan piirtelyyn. Sormi meni suuhun siinä vaiheessa, kun alettiin miettiä millä tekniikalla kuvan saisi paitaan, ja mitä vaatimuksia painotekniikka kuvalle asettaa.

Raivokkaalla googlettamisella hieman epätoivoisen selailun jälkeen hyvääkin tietoa on vihdoin alkanut löytyä, esimerkiksi osoitteesta http://www.t-shirtforums.com/.

Perinteisen silkkipainon rinnalle on ilmestynyt iso kasa erilaisia digitekniikoita, joissa kuva printataan prosessiväreissä rasteroiden suoraan tai siirtokalvon kautta paitaan. Näiden lisäksi tarjolla on plot-, flex-, fleksi-, flokki- kangastarra-, vinyylikalvo-, tai muun sellaisen painatuksen nimellä kulkeva tekniikka, jossa kuva leikataan tarraleikkurilla värikalvosta, siirretään paidalle ja silitetään siihen kiinni. Video kertoo enemmän kuin tuhat sanaa. Lopputulos on ilmeisesti siisti ja kestävä, ja erityisenä etuna on, että parin kappaleen valmistaminen on järkevän hintaista, eikä perinteisiä silkkipainon aloituskustannuksia tule.

Plot-painatuksen rajoituksena on, että korkeintaan kolmea väriä voi käyttää, rastereita ei voi tehdä ja muutenkin kuvan on oltava sen verran yksinkertainen, että paidanvalmistajalta ei mene hermo. Yllä olevaan kuvaan riittää kaksi väriä eikä siinä ole häivytyksiä, mutta monimutkaisuutta taitaa olla vähän liikaa. Melko edullisia plot-painatuksia tekevä Spreadshirt määrittelee kuvan liian monimukaiseksi, jos siinä on yli tuhat tukipistettä ja tässä kuvassa niitä on yli kolmetuhatta. Spreadshirtille on kyllä annettava plussapisteitä siitä, että heidän sivullaan sentään on aineisto-ohjeet ja menetelmäkuvaukset toisin kuin netissä mainostavilla kotimaisilla paitapajoilla, jotka kyllä kertovat tekevänsä vaatteen omasta kuvasta, mutta eivät kerro millä tekniikalla tai varsinkaan minkälaista aineiston pitäisi tarkalleen ottaen olla. Paitsi jos kyseessä on silkkipaino, jolloin ensimmäiselle paidalle tulee hintaa pitkälle toistasataa.

Ylläolevan kuvan tekemisessä on turvauduttu modernin tekniikan apuun ja annettu tietokoneen tehdä valokuvasta viivapiirustus, joka tosin pitäisi vielä yksinkertaistaa plotterille sopivaksi. Valitettavasti Illustratorissa ei vieläkään ole luotettavaa "tee kuvasta parempi"-toimintoa, joten seuraavaksi on otettava hiiri kauniiseen käteen ja laitettava henkilökunnan vähintään kyseenalaiset piirustustaidot koetukselle. Projektissa voi mennä vielä hetki.

5 kommenttia:

sitruuna kirjoitti...

Törkeän hieno. Me on ajateltu esiintyä lähinnä pussit päässä, ettei kukaan vaan tunnista, että noi on ne tohelot...

Hra Mäykynen kirjoitti...

Tuo on kieltämättä myös meillä ihan varteen otettava vaihtoehto...

Anonyymi kirjoitti...

Kankaanpainannassa tekniikoita on runsaasti. Yksi keino on valottaa painoseula mustavalkoisella kuvalla, raakaversiolla. Esim. tuosta ruskeasävyisestä kuvasta pitäisi vaaleammat ruskeat muuttaa joko valkoiseksi tai mustaksi... Hmm. Vaikea selittää, mutta tein eilen itse oman ensimmäisen painotyöni tuolla tekniikalla.

Mustesuihkutulostimella voi kuvan tulostaa suoraan kankaalle (ei suoraan paidalle...) ja kuvansiirtopaperillakin homma onnistuu kotikonstein. Kuvansiirtopaperiakin tuli kokeiltua eilen.

Jos siis haluaa painaa kuvan itse, eikä painattaa sitä jossain.

Anonyymi kirjoitti...

Google on ystävä, tässäpä havainnollistava linkki seulan valottamisesta :)

http://users.utu.fi/malepe/Seulan_valotus/index.htm

Hra Mäykynen kirjoitti...

Itse tekeminen kuulostaa todella mielenkiintoiselta, mutta kun ei ole valmiiksi tiloja eikä välineitä, niin innostus taitaa kaatua käytännön vaikeuksiin. Löysin muuten mainion videon itse valottamisesta: http://www.youtube.com/watch?v=Ee_8IMx0uMo.

Jos tekisi itse, niin kaksivärinenkin onnistunee samalla tekniikalla, kunhan printtaa mustan maskin molemmista väreistä erikseen. Sitten vain tarvitsisi kaksi seulaa ja niiden kohdistaminen ilman sellaista silkkipainokarusellia voisi olla aika tuskaista.

Kuvansiirtopapereista minulla on huonoja kokemuksia, tosin kymmenen vuoden takaa:) Toimivia kyllä, mutta väreistä tulee haaleita ja myös värittömälle alueelle jää paperista jälki.