tiistai 28. joulukuuta 2010

Raksuintoilijan unelma?


Mäykynen ja Elli syövät raksuja ainoastaan satunnaisena herkkuna, sen varmaan moni säännöllisesti blogia seuraava tietääkin. Mäykysen ei kuitenkaan ollut alun perin tarkoitus elää raksuttomalla dietillä, vaan pikkuherra Mäykysen kotiutumiseen henkilökunta oli aikanaan varautunut Royal Caninin neljän kilon raksupussilla. Täysin samat raksut kuin joita Mäykynen oli mussuttanut hyvällä ruokahalulla kasvattajansa luona eivät sitten kuitenkaan enää kelvanneetkaan. Raksubaari oli avoinna 24/7 vähintään kuukauden, mutta raksulautaselta ei kadonnut nappulan nappulaa. Pilaantuneesta erästä tuskin oli kyse, sillä tuttavan pentukissa söi sitten myöhemmin noita samoja raksuja ilman maistuvuusongelmia tai vatsavaivoja. Mäykystä vaan ei huvittanut tai ehkä henkilökunnalle piti näyttää, missä kaappi seisoo. Siis ostavat neljä kiloa raksuja kysymättä maistuvatko ne herralle!

Mäykynen oli lähemmäs vuoden, kun henkilökunnalle selvisi, että herra saattaisikin taas haluta kuivamuroja. Bilanx-näytepussi kelpasi paremmin kuin hyvin ja sen jälkeisissä kokeiluissa kaikki on kelvannut: Royal Canin, Perfect Fit, Whiskas, PrimaCat ja kaikki muut kissanäyttelyissä näytepussejaan jakaneet merkit. Poislukien pikku-Ellille aikanaan ostetut penturaksut ei raksuja kuitenkaan enää ole ostettu, vaan näytepussukoiden sisältöjä on jaeltu kaksikolle satunnaisena, mutta erittäin kysyttynä herkkuna.

Nyt aikaisen talven ja kuivan sisäilman mukanaan tuomien turkkiongelmien myötä henkilökunta päätti kääntää kelkkansa ja kokeilla raksuja osana ruokavaliota. Märkäruoissa on yleensä aika minimaaliset rasvaprosentit ja tuntuu, että pieni raksulisä on oikeastaan helpoin tapa saada riittävästi rasvaa ruokavalioon. Voisihan sitä varmasti läskiäkin kissoille syöttää, mutta Ellin ja Mäykysen syömä liha on lähinnä broileria, jonka rasvaprosentilla ei kyllä paljon kehuskella saatika sitten korjata jotain märkäruokien rasvavajausta.

Henkilökunta lueskeli paljon raksujen tuoteselosteita ja nettikeskusteluja ja päätti, että Acana tai Orijen voisivat olla hyviä merkkejä. Puoliksi arpoen päätettiin ensin tilata kokeiluun Acana Wild Prairie -pussukka. Koska 400 grammaa on kahdelle kissalle kuitenkin naurettavan vähän, päätti henkilökunta tilata 2,5 kiloa uutta herkkuraksua. Joulun alla nappulat sitten saapuivat ja riemumielellä niitä tarjottiin karvakaksikolle.

Mitä tekee Mäykynen? Kävelee raksulautaselle, haistaa, maistaa, sylkäisee raksun lattialle, tuhahtaa ja kääntyy pois. Henkilökunta voisi opetella vaikka noin alkuun erottamaan jyvät akanoista. Mäykynen tietysti osaa jo: Bilanx-Acana -seoksesta jää lautaselle vain ne akanat. 8 kommenttia:

luolaleijona kirjoitti...

Mäykynen on niitä pelottavan fiksuja kissoja ;)

Raichullakin on taipumusta jyvien ja akanoiden erotteluun jos Orijenin seassa on muuta raksua. Onneksi se tietää ettei täällä voi jättää raksuannosta lautaselle kun se ei siinä montaa minuuttia pysy :) Aslanhan saa syödä kuivaruoista vain orijenia tai acanaa allergiansa vuoksi, 90% orijenillä ollaan menty kuivaruoan osalta. Tänään posti toi pieneksi vaihteluksi sille Feline Portan sensible -raksut, katsotaan tuleeko allergioita ja alkaako nirsoilu orijeniä kohtaan.. O ja A ovat parhaita raksuja, mutta eivät valitettavasti niitä maistuvimpia :/

Anonyymi kirjoitti...

Voi mahtavaa :D
Näinköhän nekin raksut maistuvat sitten paremmin kuin hyvin, kun/jos raksubaari taas aikanaan sulkeutuu..

Naukulan Mamma kirjoitti...

Hyvä, että Mäykynen on tarkkana ja valikoi ruokansa!

Harmaa kirjoitti...

Nhähhä! Mä söin Acanaa aineski yli vuoden yhteen aikaan. Mikskähän se loppui? Taisi olla niin että ko Mustalla huomattiin se munujaisjuttu, niin sit me kumpikin alettiin syödä enemmän sen suuntaista. Siis mäkin. Koska ne munujaisruuathan on terveellisii vaikka oliskin terve ukko kuten mä.

Sari kirjoitti...

Meillä ei herrakolmikko suostu syömään kuin Royal Caninia ja Bilanxia, Acanat ja Orijenit jäivät sukulaisten kissoille. Märkäruuat maistuvat paremmin, tosin niissäkin nirpistely alkaa aika äkkiä. Vanha rouva on ainoa, jolle kelpaa ruoka kuin ruoka.

kainaloinen kirjoitti...

Meillä puputetaan Orijenia hyvällä ruokahalulla, mutta meillä onkin nirso raksuilija joka voisi elää pelkillä raksuilla ja kaksi suursyömäriä, joille maistuu kaikki. En edes muista olisiko koskaan ollut kokeilussa raksuja, jotka eivät olisi näille maistuneet. Acanaakin meillä on joskus syöty.

A ja O ovat minustakin parhaat raksut mitä markkinoilla on, joten toivottavasti Mäykynen tokeentuu. ;)

Hukka kirjoitti...

Täällä syödään hyvällä ruokahalulla Royal Canin Indoor 27 naksuja.
Ilmille ja tikille se on ollut selkeesti paras raksumerkki eikä muita suostutakkaan syömään

Eetu kirjoitti...

Raksut on ihan parasta, mutta nyt oon syönyt täällä sijoituskodissa lihaakin ja juonut joka päivä kermaa. Kuohukermaa sen olla pitää ja meitsin turkki kiiltää nyt kuin peili!