tiistai 7. huhtikuuta 2009

Vihertassu toukotöissä


Mäykynen on tänään ollut istutuspuuhissa. Koska kaupassa ei valitettavasti myyty lisää vain vesi -pikaruohonsiemeniä, saattaa olla, ettei Mäykysen ohra juurikaan viherrä pääsiäisenä. Tällainen pikkuseikka ei kuitenkaan puutarhuri Mäykysen intoa latistanut. Saattaa tosin olla, ettei Mäykynen ihan ymmärtänyt, että hän on kylvämässä ruohoa eikä esimerkiksi puuta, sillä herra kaivoi siemeniä varten ehkä hiukan turhankin syviä kuoppia.

Henkilökunta selittää viivästynyttä kylvöä siementen hankinnan vaikeuksilla. Kaikki pienehköt kaupat tuntuvat myyvän vain rairuohoa. Hyvinhän se koristeeksi sopii, mutta raiheinät ovat myrkyllisiä, joten kissaa varten sellaista ei kannata kasvattaa. Citymarketista löytyi tänään vihdoin ohraa, mutta vehnää tai kauraa ei ollut sielläkään. Kiireiseen aikatauluun ohra taitaa olla huono vaihtoehto, sillä henkilökunta muistaa lukeneensa taannoin pääsiäisruohovertailun, jossa vehnä hakkasi kasvunopeudessa jopa perinteisen rairuohon ja ohra puolestaan oli testin hitain itäjä. Saattaa olla, että pääsiäisenä Mäykynen joutuu tyytymään einesruohoon eli vehnänorasruukkuun, joita myydän onneksi lähes kaikissa suurehkoissa ruokakaupoissa.

Puutarhuri Mäykynen jää odottelemaan mallasruukkunsa viherrystä. Jotta liiallinen hoito ei koituisi ohralle kohtalokkaaksi, on ruukku siirretty toistaiseksi Mäykysen ulottumattomiin.

Päivitys 11.4.2009: Herra Mäykynen ei suosittele ohraa kissoille. Ohran lehdet sisältävät gramiini-alkaloidia, joka on myrkyllistä (ks. lisää kommenteista). Ohra tuskin on yhtään parempi vaihtoehto kuin rairuohokaan, joten viljelypuuhissa kannattaa suosia vehnää ja kauraa.

19 kommenttia:

sitruuna kirjoitti...

Meillä jäi myös pääsiäisruohot kylvämättä, kun henkilökunta unohti. Tarkoitus oli pistää ne alkuun töissä ja siirtää kotiin vasta valmiina ruohona. Meillä kun ei ole sellaista ylellisyyttä kuin "Maunon ulottumattomissa oleva paikka".

Eikä Stockmannin herkussa ollut valmista vehnänorasta...

Hra Mäykynen kirjoitti...

"Mäykysen ulottumattomissa" on suljettu keittiönovi. Herran kulku keittiöön on estetty Mäykysen ollessa yksin kotona ja öisin. Täydellinen turva ei tuokaan ole, mutta takaa ruoholle kuitenkin edes osittaisen rauhan puutarhuri Mäykysen hoidolta.

Anonyymi kirjoitti...

Hei

laita elmukelmu ohrakipon päälle ja töki pari pikku reikää siihen, että ilma vaihtuu. Ohra alkaa kasvaa silmissä!
Testattu on..mutta ihmettelen mihin tosiaan on ohrapussit kaupoista hävinneet.
- yhden nelijalkaisen puutarhurin omistaja Elisa

Mirja kirjoitti...

Onko raiheinä oikeasti muka myrkyllistä? Sitä käytetään rehukasvina eläimille aika yleisesti.

Meillä taisi olla ihan samanlaista ohraa. Kyllä se ihan nopsaan kasvoi, kun pidettiin muovipussia tötterönä siinä ruukun päällä. Viikossa syömäkelpoista. Pääsiäiseksi ei kyllä meilläkään ruohoa kasva, kun noi edelliset ehti nuutua tuossa viikko sitten, eikä olla laiskoina saatu uutta ruukullista tulemaan.

Heli S. kirjoitti...

Minä löysin kauranjyviä Keravan ekokaupasta, kilon pussista riittää useampaankin kylvöön :) Itävät makkarin ikkunalla/keittiön kaapissa alkuun.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Elisa: Kiitos vinkistä! Pitää laittaa ohrat elmukelmukasvihuoneeseen illalla.

Mirja: Myrkytystietokeskuksen sivuilla lukee raiheinästä: Kasvi on myrkyllinen, mutta pienen määrän syöminen aiheuttaa harvoin oireita. Myrkytystietokeskuksen tiedot koskevat tietysti ensisijaisesti ihmistä, mutta muutenkin netissä (puuttuvilla tai epämääräisillä viitteillä tosin) paljon puhutaan raiheinän sopimattomuudesta kissoille. Googlettelu kyllä paljasti, että raiheinää tosiaan käytetään yleisesti rehuksi. Tuskin se siis ainakaan naudoille yms. tuotantoeläimille on myrkyllistä. Ehkä eläinten välillä on raiheinän myrkyllisyydessä/myrkyttömyydessä eroja, koska tuskin Myrkytystietokeskus valehtelee, mutta toisaalta tuotantoelämiä tuskin ruokitaan niille myrkyllisillä kasveilla. Varmuuden vuoksi Mäykynen nyt kuitenkin syö jatkossakin vain noita varmasti kissalle turvalliseksi tiedettyjä rehuja kuten ohraa, vehnää tai kauraa. Sitähän ei sitten tiedä mitä kaikkia ruohoja herra ulkoillessaan haukkailee. En voi vannoa, etteikö joukossa olisi joskus raiheinääkin.

Vulpes kirjoitti...

Minullakin on ihan unohtunut ruohon istutus kissoille. Kaapissa on ohran siemeniä odottamassa, josko sitä tänään vihdoin saisi nuo istutettua.
Mutta ans kattoa nyt kuinka kauan ruoho meillä säilyy tai ehtiikö edes kunnolla kasvaa, kun tuo kauhukakara-Panda taitaa siitä tehdä lopun hyvin pian. Ei ole mitään Pandavapaata paikkaakaan enää jossa ruoho saisi rauhassa kasvaa...

Anonyymi kirjoitti...

Meillä kissaneidit laajentavat talven kauraistutuksia levittämällä mullan tasaisesti lattialle. Arvon Neidit auttavat ystävällisesti muitakin huonekasveja hengittämään rei'ittämällä kasvien lehdet.

Kauraa meiltä löytyy useita kiloja. Mikäli Herra Mäykynen kokee tarvetta istutuksiin niin Neidit luovuttavat varmasti hieman kauransiemeniä puutarhurille. :)

Zepa kirjoitti...

Hei meitsi löysi Ruohonjuuresta oikeaa idätettävää kauraa. Meinaan iso pussi (oisko ollut puoli kiloa, ehkä semmonen kahvipaketin vetoinen) alle kolme euroa. Vähän toista hintaluokkaa kuin ne pikkupusseissa myytävät kissanruohosiemenet jotka maksaa saman...

Ja iti kyllä! Eka satsi on nyt kasvamassa pituutta. Varmaan pääsiäsieksi ehtii :-)

Sari kirjoitti...

Killin, Viirun ja Hipsun äiskä jätti henkilökunnallesi jotakin omaan blogiinsa. Käykää kurkkaamassa ;o)

Zepa kirjoitti...

Eiku hei, se Ruohonjuuren pussi onkin 1 kg. Betö! Laitetaankin kohta kuva meidän viheriöstä omaan blogiin.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kiitos anonyymien neitien siemenlahjoitustarjouksesta, mutta eiköhän Mäykysen henkilökunta suostu antamaan herralle pari euroa tuollaisen kilon säkin ostoon, jos puutarhuri tarvitse lisää kylvettävää :) Vain toinen ostetuista pikkupusseista kylvettiin, joten toinen on vielä varastossa. Isomman pussukan ostaminen olisi kyllä sinänsä järkevää, että näiden 20 gramman pussissa ostettujen siementen kilohinta on 34,50 €. Halvaksi nämäkin silti tulevat, jos vertaa kaupan valmiisiin einesruohoihin.

Sirpale kirjoitti...

Jos teillä sattuu olemaan suhteita maaseudulle päin, niin kysäiskääpä joskus joltain maanviljelijältä, olisiko heillä kauraa/ohraa. Jos löytyy, niin luultavasti tarjoavat ensin muutaman kymmenen kilon säkkiä, mutta jos selitätte tarvitsevanne ehkä puoli kiloa tai kilon, saatatte saada sen ilmaiseksi tai ainakin täysin nimelliseen hintaan. Kauran kilohinta tuottajalle näet on muutamia kymmeniä senttejä ja tonnien laareissa ei jokunen kilo sinne tai tänne tunnu missään.

Anonyymi kirjoitti...

Heippa.
Opiskelen kasvifysiologiaa (biologiaa) yliopistossa ja juuri oli luennolla sellaisesta, että ohran iduissa on myrkyllisiä sekundaarimetaboliatuotteita. Näitä kasvi tuottaa siis puolustukseen. Siksi käsittääkseni ihmisetkään eivät oikein ohran ituja syö. En tiedä, missä osassa versoa nämä myrkylliset yhdisteet piilevät ja ovatko ne eläimille myrkyllisiä.. Suosittelisin kuitenkin kissalle jotain muuta kuin ohraa. :) Olen nähnyt joskus luontaistuotemyymälöissäkin myytävän ohran ituja, mutta eivätpä nämä luontaistuotekauppiaat taida ihan kaikkea tietää...

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kiitos vinkistä, piti selvitellä asiaa ja näyttää olevan niin, että ohran lehdissä on gramiini-alkaloidia, joka on myrkyllistä. Ohrassa on myös toista myrkkyä, hordeniinia, mutta tätä on vain juurissa, joten myrkyllä ei oikeastaan ole merkitystä kissalle, joka syö vain lehtiä.

Gramiinista lisää esim. Liu and Lovett 1993. Biologically active secondary metabolites of barley. II. Phytotoxicity of barley allelochemicals. J. Chem. Ecol. 19:2231-2244. tai sitten googlettelemalla barley gramine. Gramiini aiheuttaa tutkitusti ainakin myyrillä munuaisvaurioita ja jopa tappaa, jos annokset ovat riittäviä (Goelz et al. 1980. Some hematological and histopathological effects of the alkaloids gramine and hordenine on meadow voles. Toxicology 18:125-31) . Luultavasti pienehkö määrä ohraa ei aiheuttaisi suurta vaaraa kissalle, mutta ehkä sitä voisi yrittää sisätiloissa syöttää Mäykyselle vain myrkyttömiä kasveja. Munuaisongelmia kun olisi kiva välttää kaikin mahdollisin keinoin. Syököön sitten ulkona myrkkyheinänsä, koska siellä henkilökunta ei pysty tunnistamaan jokaista pureksittua ruohonkortta ;)

Ehkä pitää siis pitää Mäykysen mallasruukku vain koristeena ja hankkia jostain vehnää tai kauraa. Jos joku nyt ei löydä niistäkin jotain myrkyllistä.

Villasukka kirjoitti...

Meillä kasvatetaan luontaistuotekaupan vehnänorasta. Pikkukipossa muovin alla ja kun näyttää yltävän muoviin asti, poistan sen. Ja mikä on kerta kaikkiaan eriskummallista, tämä ruohon alku saa olla rauhassa! Kunnes muovi poistetaan, sitten Piki nyhtää into piukassa kokonaisia oraita juuripaakkuineen pitkin huushollia. Itäminen kestää ja jonkin mittaiseksi kasvaminen kestää yleensä noin 5-6 päivää, joten kun vanha heinä on parhaimmillaan, laitan uuden tulemaan.

KristiinaS kirjoitti...

Emppu ja Iitu nuuskivat pihalla tarkkaan minkä heinän suuhunsa laittavat. Osaako ne haistaa mitä ei kannata syödä? Toisenlaiset heinät saa olla rauhassa ja toiset nyhdetään loppuun asti. Ohraa näille olen kasvattanut mutta ei se oikein kelpaa, eli olisko se sitten luontaista vaistoa, että tämä ei ole hyvä heinä? Ken tietää, mutta menenpä nyt ostamaan kauransiemeniä.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Voi hyvin olla, että kissa, tai ainakin osa kissoista, pystyy haistamaan/maistamaan, mikä rehu on syömäkelpoinen ja mikä ei. Harvemmin kai laiduntavat eläimetkään kasveista myrkytyksiä saavat, joten jotenkin niiden pitää tunnistaa, mikä kaikki on syömäkelpoista ja mikä ei. Ei Mäykynenkään ulkona syö kuin vain joitain tiettyjä heiniä, mutta silti en luottaisi sen kykyyn esim tunnistaa myrkylliset huonekasvit ;)

Furensic Evidence kirjoitti...

Nämä Mäykysen toukotyöt olivat elävästi mielessä kun kylvin kissoille kauraa!