sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Hiekkalaatikkotestausta


Herra Mäykynen sai pari viikkoa sitten koekäytettäväkseen uuden hiekkalaatikon. Henkilökunta oli lukenut, että useat kissataloudet käyttävät valmisvessojen sijaan korkealaitaisia laatikoita ja ovat ratkaisuunsa tyytyväisiä. Väitettiinpä tällaisen laatikon jopa vähentävän vessamateriaalin kulkeutumista ympäri kämppää. Herra Mäykysen vessankäyttötavat eivät aina ole kovin hienostuneita, joten pakkohan meidänkin oli kokeilla, jos korkeat laidat olisivat ratkaisu hiekoittumisongelmiin. Viime aikoina mikrohiekka on tosin tullut jo niin arkiseksi, ettei se enää juurikaan aiheuta hilluntaa ja talouden hiekkaongelmakin on ollut melko pieni. Pienellä vaivalla saatavat parannukset ovat silti aina tervetulleita, joten henkilökunta lähti shoppailemaan.

Siistin korkeareunaisen laatikon löytäminen tuntui olevan lähes mahdoton tehtävä, joten henkilökunta luovutti ja osti Etolan ainoan pyörättömän, mutta riittävän tilavan ja korkeareunaisen laatikkomallin. Hinta oli sen verran halpa, että suunnitelma oli pitää tämä koekäyttömallina ja tarvittaessa myöhemmin ostaa hienompi, jos sellainen jostain vastaan kävelisi. Laatikko on harmaa, 50 litrainen Allibert, tuttavallisemmin Alli-Pertti. Alli-Pertissä on mukavuutena kaksi kurkistusikkunaa, jotka suunnittelija on kyllä ehkä ajatellut kantokahvoiksi.

Herra Mäykynen kävi koekäyttämässä Alli-Pertin heti hiekkatäytön jälkeen. Korkeat laidat pitivät hiekat laatikossa, vaikka herra Mäykynen kuopsutteli oikein urakalla. Sitten tuli arvaamaton takaisku. Poishyppy laatikosta sujui Mäykyseltä leikiten, mutta mitkä olivatkaan sen seuraukset: hiekkaa siellä ja täällä! Jostain syystä laatikosta tuntuu lähtevän ainakin tuplamäärä hiekkaa, kun sieltä poistuminen tapahtuu astumisen sijaan hyppäämällä. Lisäksi ongelmana on vaihtelevat poistumissuunnat. Normivessastaan herra Mäykynen pääsee ulos vain yhteen suuntaan, ja kynnysmatto kerää suurimman osan tassujen hiekasta. Korkeareunaisesta avolaatikosta herra sen sijaan hyppelee suuntaan jos toiseenkin, ja hyppyjen kantama on sen verran reipas, että matosta ei ole enää mitään iloa.

Ylimääräisistä hiekkakylvöistä huolimatta Alli-Pertin testausta päätettiin jatkaa. Koko ajan Mäykysen käytettävissä oli myös vanha katollinen kissanvessa. Mäykynen näytti suosivan Alli-Perttiä, mutta välillä herra asioi myös heiluriovellisessa perusvessassaan. Ehkä syynä tähän oli nostalgian kaipuu tai mahdollisesti tarve katon tuomalle paremmalle intimiteettisuojalle. Henkilökuntaa katollisuus miellytti senkin takia, että se tuntui pitävän hajut paremmin poissa. Toki pari kertaa päivässä siivottu mikrohiekkavessa on yleensä hajuton ilmankin kattoa. Ääriolosuhteissa, eli hetkinä jolloin herran vatsa on hiukan sekaisin, on aktiivihiilisuodatetun perusvessan hajunpitävyys kuitenkin parempi.

Tänään Alli-Pertin käyttöönotosta tuli kuluneeksi kaksi viikkoa ja kokemuksia katsottiin kerätyn tarpeeksi. Alli-Pertti pestiin ja päätettiin siirtää varastolaatikoksi kellariin. Herra Mäykynen ei ole esittänyt protesteja, vaan on siirtynyt taas sujuvasti käyttämään vanhaa perusvessaansa. Toivotamme Alli-Pertille parempaa menestystä uusissa tehtävissään.

6 kommenttia:

sitruuna kirjoitti...

Juu, meillä on sama tyyli, että laatikosta tullaan hyppäämällä pois ja siinä hiekka hieman rapisee. Laatikko on kuitenkin sijoitettu kulmaan niin että sieltä tullaan aina samaa reittiä pois, joten siinä on matto.

Edelleen kyllä suunnitelmissa on joskus Kattbankin tyylinen hienostunut ratkaisu. Siihen vain tarvitaan hieman enemmän varallisuutta kuin mitä tällä hetkellä on tarjolla.

Anonyymi kirjoitti...

Gimpet Cat House Toilet on on osoittautunut hitiksi. On kyllä ISO,eikä kovin kaunis. Mutta
dramaattisesti on hiekka kylppärin lattialla vähentynyt. Koosta kertoo se, että toisinaan molemmat kissat on yhtäaikaa potalla =O.
Puhtaanapito on hyvin vaivatonta.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kattbank oli kieltämättä hieno ja vaikutti myös hyvin käytännölliseltä. Herra Mäykysen hiekkalaatikkobudjetti ei kuitenkaan riitä edes puolikkaaseen Kattbankiin. Halvempaa olisi varmaan teettää hiukan vastaava täällä, kuin maksaa aito Kattbank rahteineen. Halpaa sekään ei olisi, joten joka tapauksessa Mäykynen joutuu nyt vain tyytymään halpislaatikoihin.

Onko tuossa Gimpetissä jotain muutakin plussaa kuin vuotamattomat saumakohdat? Meidänkään laatikko ei enää ole vuotanut saumoistaan, kun Mäykysen vessatavat ovat rauhoittuneet, niin en tiedä olisiko tuosta mitään erityistä lisäetua. Herra Mäykysellä kun ei ole vessaseuraakaan, niin riittää hiukan pienemmätkin tilat.

sitruuna kirjoitti...

Meillä olisi jo tiedossa mahdollisesti Kattbankille kotimainen tekijäkin - tekisiköhän se halvemmalla kaksi kerralla? ;)

Tuo Gimpet näyttäisi olevan vain 39 cm korkea, ainakin meillä tuli katollisessa vessassa korkeus vastaan, ei pinta-ala. Maunolla on sen verran pitkät jalat ja korkea kakka-asento, että katto pään päällä ilmeisesti alkoi ottamaan kupoliin. Sen vuoksi vaihdettiin cabriolettiin.

Anonyymi kirjoitti...

Jotenkin tuo vaan toimii:). Gimpetissä ei ole luukkua lainkaan, mutta kun sieltä tulee ulos, niin joutuu hiukan kapuaamaan (hypähtämään). Saattaa olla se joka vaikuttaa niin, että hiekkaa ei leviä ympäriinsä. mene ja tiedä, mutta toimii meillä.
Sitruuna, piti ihan mitata korkeus! 41 cm mun mittanauhalla lattiasta näyttää olevan.
Ja juu, täytyy nyt mainita toinen hitti, Litter Locker. On ihan paras keksintö. Koskaan ei haise missään päin kämppää. Ei edes hetkellisesti eteisen nurkassa;).
Kaipauksella muistelen edesmenneen kissan aikaa ja kristallirakeita. Oli se niin helppoa. Penteleen kasvattajat kun suosivat tuota mikrohiekkaa, meidän kaverit eivät katsoneetkaan silikaatin suuntaan..

Hra Mäykynen kirjoitti...

Litter Lockerin herra Mäykynenkin omistaa. Aluksi piti hajuja hyvin, mutta herran pahimpiin kolliaikoihin (ennen kuin jälkimmäinen kives kastroitiin) tuli sieltä kyllä pissihajut hiukan läpi. Nyt leikkauksen jälkeen, kun pissit haisevat vähemmän, on tilanne hajunpitävyyden suhteen taas parantunut.