keskiviikko 11. maaliskuuta 2009

Laiton lelu?


Mäykynen on suuri laser-intoilija. Henkilökunta on aina varonut osoittelemasta herra Mäykystä laserilla silmiin, sillä lelun potentiaaliset riskit on tiedostettu. Tänään henkilökunta kuitenkin kävi aivan muissa asioissa Säteilyturvakeskuksen nettisivuilla ja samalla eksyi lukemaan siellä olevaa laser-tiedotetta. Suomessa kuluttajakäyttöön sallitaan vain yhden milliwatin tehoiset laserosoittimet. Tarkempi tutustuminen aiheeseen selvittää, että laserit on jaettu turvallisuusluokkiin ja nykyisessä järjestelmässä luokat ovat 1, 1M, 2, 2M, 3R, 3B ja 4. Vain luokkien 1 ja 2 laserit ovat kuluttajakäyttöön sopivia. Tosin niitäkään ei silti saa tuijottaa, tai vaarana on silmävaurio.

Heti kotiuduttuaan henkilökunta kävi mielenkiinnosta tutustumassa herra Mäykysen laserpointterin merkintöihin. Tuotteessa lukee selvästi: 2 mW, CLASS 3R LASER PRODUCT. Uusintavierailu STUK:n sivuilla kertoo: Luokkaan 3R kuuluvat laserit ovat hieman suurempitehoisia kuin luokkien 1 ja 2 laitteet. Näkyvän valon alueella maksimi ulostuloteho on 5 mW (milliwattia). Suoraan osuva tai sileästä pinnasta heijastunut säde voi aiheuttaa pysyvän vaurion silmässä. Tähän luokkaan kuuluvat tehokkaimmat ammattikäyttöön tarkoitetut rakennuslaserit ja tähtäinlaserit.

Herra Mäykysen lelu on siis ammattikäyttöön suunniteltu tähtäinlaser. Kyllähän herran laserjahti välillä melko ammattimaiselta vaikuttaa, mutta henkilökunta silti epäilee, ettei Mäykynen ole tässä tekstissä tarkoitettu ammattilainen. Valtioneuvoston asetuksen 291/2008 mukaan leluksi tai harrastusvälineeksi ei saa myydä tällaista tuotetta. Asetushan on suhteellisen uusi, mutta henkilökunnan selvitystyö paljasti, että jo vuonna 1998 valtioneuvosto on asettanut harrastetuotteille vastaavat tehoylärajat. Ei ole siis kyse siitä, että kaupan hyllyyn olisi vahingossa jäänyt tällainen laite roikkumaan, vaan todennäköisesti kaupassa ollaan yksinkertaisesti täysin tietämättömiä laser-rajoitteista. Herra Mäykysen 2 mW pointteri on onneksi 3R-luokan alarajoilta eikä tehoa sentään ole 5 mW. Henkilökunta aikoo silti hyllyttää tuotteen, sillä voi olla, että sileästä lattiapinnasta tuleva heijastus on silmille jo ainakin jossain määrin haitallinen, kun Mäykynen kuitenkin altistuu pisteelle lähes päivittäin. Nopealiikkeinen Mäykynen muutenkin aina välillä kääntää päänsä kohti laseria, joten suora silmäaltistuskin on henkilökunnan varovaisuudesta huolimatta mahdollinen. Täytyy laittaa pienempitehoinen pointteri ostoslistalle.

Herra Mäykynen kehottaa blogilukijoitaan ottamaan työturvallisuuden vakavasti. Tarkistakaa punaisten pisteidenne tehot ja vaatikaa tarvittaessa turvallisempia laitteita.

6 kommenttia:

sitruuna kirjoitti...

Damn, meillä on täsmälleen samanlainen.

Lisäksi meillä on laserkynä, mutta se syö aivan törkeän nopeasti pattereita.

Mirja kirjoitti...

Meikäläisten lampusta ei löydy mitään mainintaa mistään luokista. Tuommoinen taskulamppumallinen tuo on, samassa on ledilamppu ja tuo pointteri. Pelottavan tehokas tuo kyllä on, joten varovaisena on oltu. Onneksi Neitikään ei jaksa kiinnostua enää koko värkistä, kuin kerran viikossa hetkeksi.

sea kirjoitti...

Meilläkin! Paitsi musta. Taitaa olla Mustista ja Mirristä. Sinne voisi varmaan kertoa tuosta.
Meillä käyttö on onneksi aika vähästä (pari kertaa kuussa) kun leikittäjät on superlaiskoja. :D

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kissanlelut siis eivät tyypillisesti näytä olevan laser-rajoitusten mukaisia. Tuskin tuon satunnainen käyttö mitenkään erityisen vaarallista olisi. Meillä vaan käyttöä on sen verran runsaasti, että olisi kiva, että piste olisi täkäläisten rajoitusten mukainen. Esim. USA:ssa tavallisetkin laserpointterit saavat olla vielä 3R-luokkaa, max 5 mW.

Heli S. kirjoitti...

Meilläkin on juuri tuollainen! ja ajattelin sen olevan turvallinen kun on kissanäytelystä ostettu ja ihan tuohon tarkoitukseen tehty, siis lemmikkien leluksi. höh, on kyllä niin hyvä energianpurkaja, ettei toista!

Anonyymi kirjoitti...

Oho en tiennytkään että vain 1mv on rajana.

Mulla sattuu olemaan 2x 5mv laserkyniä, joilla olen leikittänyt pikku kisuani.

Ulkomailta hankitut laserkynät 2,5 ekee kipale.