keskiviikko 25. maaliskuuta 2009

Onko värillä väliä?

Herra Mäykynen on huolestunut. Henkilökunta on huomannut, että herran herkkuruoan koostumusta on muutettu. Uusimmassa Zooplussan erässä Mäymörin tuoteselosteeseen oli lisätty valmistusaineeksi caramel. Miamor Ragout Royale sisältää siis tätä nykyä myös lisättyä sokeria. Mäykystä pieni sokeriripsaus ei voisi muuten vähempää kiinnostaa, mutta nyt herra aivan aiheellisesti pelkää, että nipo henkilökunta saattaa vähentää Mäymörin tarjoilua. Mäykysen mielestä moinen vouhotus jostain sokerimurusta on täysin turhaa. Henkilökunta voisi keskittyä tarkkailemaan omaa syömistään. Tarkastaja Mäykynen on useasti löytänyt pöydille jätettyjen ruokalautasten jämistä lisättyä sokeria kaikesta muusta epämääräisestä moskasta puhumattakaan. Vitamiineja ja öljylisiäkään henkilökunta ei itse näytä muistavan syödä. Kaiken kaikkiaan tarkastaja Mäykynen on tullut siihen tulokseen, että henkilökunta vouhottaa kissanruoasta niin paljon, koska sen oma ruokavalio ei kestäisi vastaavaa suurennuslasilla tarkastelua.

Miamor Ragout Royale ohne Caramel

Herra Mäykysen kirjuri on kuitenkin lähettänyt Miamorille palautetta ja tiedustellut, miksi Mäymöriin on lisätty sokeria. Postiin ei ole kuulunut vastausta. Ehkä syynä on henkilökunnan onneton saksankielen taito, jonka vuoksi kirjelmä tehtiin englanniksi. Saksankielisiä kissapalstoja lukemalla henkilökunta kuitenkin totesi, että Mäymörin sokerilisäys on huomattu muuallakin ja joidenkin palautteeseen on jopa vastattu. Miamor puolustelee caramel-lisäystään sen olemattomuudella: vain 0,1 % ruoasta on sokeria. Lisäksi heidän näkemyksensä mukaan caramel eli suomennettuna kinuski tai poltettu sokeri, on sellaisessa muodossa, ettei se jää hampaiden pinnalle mikrobien ravinnoksi eikä siksi myöskään vaaranna hampaiden terveyttä. Tälle väitteelle henkilökunta mielellään näkisi lähdeviitteen. Voiko jatkossa kinuskikarkkeja mussutella huoletta ja ilman pelkoa karieksesta? Tuskin.

Miamor Ragout Royale mit Caramel

Syy sokerilisälle on niinkin tärkeä kuin ruoan väri. Miamor uskoo sokerilisän parantavan ruoan optista herkullisuutta (optische Appetitlichkeit). Mäykynen ei usko tällaiseen hölynpölyyn. Mitä parempi maku, sitä vähemmän aikaa ruokaa viitsii lautasella katsella.

9 kommenttia:

TA-MIIT kirjoitti...

Nuo valmistajan selitykset ovat niiin ankeita, että jo pelkästään niiden perusteella joutaisi merkki pannaan.

Kissanomistajien pitäisi ryhtyä hyvin äänekkääseen rintamaan sitä vastaan, että kissanruokiin lisätään kaikkia turhia ja kissalle haitallisia aineita vain sen takia, että ruoka NÄYTTÄÄ paremmalta.

Hra Mäykynen kirjoitti...

Juuri tuon takia tekisikin mieli laittaa Miamor kokonaan boikottiin. Toisaalta ei oikein viitsi riistää Mäykyseltä lempiruokaa 0,1 % sokerilisäyksen takia, joten pitää ehkä kuitenkin tyytyä vain vähentämään Miamorin käyttöä ellei tilalle onnistu löytämään jotain yhtä mieluista ruokaa. Tuo värisyy on kuitenkin niin täysin päättömän kuuloinen. Onhan noissa ruoissa pieni sävyero riippuen siitä onko sokeria vai ei, mutta tuoko tuollainen sävyero sitten oikeasti kissanruoalle lisää ostajia? Pussista läpihän väri ei näy, joten muisteleeko joku kaupassa että ostanpa nyt tuota Miamoria, kun se viimeksi oli niin kauniin väristä.

Miamorin suunta näyttäisi nyt muutenkin olevan jotenkin alaspäin, sillä samaan aikaan tämän muutoksen kanssa valmistaja on tuonut markkinoille kaksi uutuutta: Deli Dinner -purkit joissa on viljaa (josta väh 5% riisiä) - viljaa siis ilmeisesti aika reippaastikin, jos jo pelkästään riisiä on ainakin 5%! - ja Ragout Royale -sarjaan näiden vanhojen jelly-pussien lisäksi gravy-pussit, joissa on sokerin lisäksi vielä reippaasti vihanneksia.

Anonyymi kirjoitti...

Mun _ihan oikeasti_ pitäisi hankkia elämä jostain (ja näemmä aika pian), mutta ymmärrän tuon selosteen siten,että riisiä on 5% viljasta, eikä siinä oteta kantaa riisin osuudesta koko tuotteeseen. Eli ehkä Deli Dinnerillä on sittenkin toivoa?

Hra Mäykynen kirjoitti...

Kissanruokintahan on hyvin mielenkiintoista. Hankit vaan vielä sen kissan ;) Vaikka voihan tuolla tietämyksellä loistaa vaikka kahvipöytäkeskusteluissa, jos tulee juttua jonkun missen ruokavaliosta.

Olet varmaan ihan oikeassa tuosta riisiasiasta. Tosin Deli Dinnerin toivo on kyllä silti aikalailla mennyttä, sillä kun viljan osuutta ei kerrota, niin sitä voi olla aika paljonkin. Jos sitä olisi vaikka 1% niin kai se kaikkikin voisi olla yhtä viljalajia. Tai ehkä Miamor käyttää jonkun lähimyllyn lattioilta lakaistuja jätteitä ja ainoa tae on, että jauhopöly sisältää ainakin 5 % riisiä...

Ana kirjoitti...

Optista...??? BULLSHIT, sanoo Harmaa ja Musta!

Anonyymi kirjoitti...

Minäkin huomasin tuon sokerilisäyksen ja mietinkin, että mistä moinen.
Pilalle meni taas yksi ruoka. :P Vaikka eihän tuo lisäys nyt mikään aivan katastrofaalisen iso ole.

sitruuna kirjoitti...

Nonni! Just kun meillä opittiin tykkäämään Mäymöristä niin se muuttuukin roskaruuaksi... tai olisko siinä myös syy tykkäämiseen, meidän reiska kun tykkää enempi sellaisesta äijäruuasta eikä mistään terveellisestä. Paitsi possunsydämestä.

Anonyymi kirjoitti...

Ihan tälleen äkkinäiselle tuli sellainen tunne, että nyt vaan tuijotetaan sitä sokerin prosenttiosuutta, eikä todellisuudessa osata laskea, että paljonko se on grammoissa.

0,1% on siis yhden sadasosan kymmenesosa, eli tuhannesosa.

Nyt jakakaa sen mäymöörin annoskoko grammoissa tuhannella, niin saatte tietää grammoissa, että paljonko siinä on sokeria. Jos annospussi painaa 100 grammaa, niin silloin siinä on sokeria sata jaettuna tuhannella, eli 0,1 grammaa.

Nyt menkää sitten hienosokeriastialle ja laittakaapa johonkin vaakaan 0,1 GRAMMAA sokeria, jotta voisitte käytännössä havaita, että minkälaisista määristä siis puhutaan.

Onhan siinä tietysti aihetta kirjoitella blogiin, mutta miettikääpä todellisuus ennenkuin rupeatte panikoimaan gramman tuhannesosasta.

Paljon Mäykynen painaa?
Paljonko Mäykysen painosta on 0,1%?

Hra Mäykynen kirjoitti...

No panic, Mäykysen henkilökunta on laskutaitoista ;) Tämän jutun pointti oli sen sokerilisän järjettömyys. Miksi kissanruokaan pitää lisätä sokeria edes 0,1 %? Kissa ei välitä ruokansa väristä ja makuun tuollainen määrä ei käytännössä voi vaikuttaa. Miamor-boikotti (joka kyllä valitettavasti jää hyvin osittaiseksi, koska henkilökunta ei kehtaa tuon 0,1 % lisäyksen takia riistää herran lempiruokaa) on siis ihan puhdas protesti sen puolesta, että kissanruokiin ei lisättäisi kaikenlaista turhaa ja tarpeetonta.